Kredi Kartı Borçları 2,5 Kat Artarak Tarihi Zirveye Ulaştı!

Yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılara rağmen, 2023'te kredi kartı borçları rekor seviyeye ulaştı. Toplam borç miktarı 1,1 trilyon lirayı aşarken, tüketici kredileri daralırken taşıt kredilerinde yüzde 93'lük büyüme dikkat çekiyor.

Yüksek seyreden enflasyon ve artan yaşam pahalılığı, kredi kartı kullanımını da tetikleyerek borçluluk seviyelerini rekor seviyeye taşıdı. Bu eğilim, geçtiğimiz yılın borç istatistiklerine yansıdı. Seçim sonrasında yeni ekonomi yönetimi, para politikasını sıkılaştırarak yüksek faiz ve bazı sıkılaşma adımları attı. Bu politika değişiklikleriyle birlikte kredi kullanımı azaldı, ancak azalan kredilerin yerini kredi kartları aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kredi kartı borçluluğu 2023'te rekor seviyeye çıktı. 2022'de 446 milyar lira olan toplam kredi kartı borcu miktarı, 2023 sonunda 2,5 kat artarak 1,1 trilyon lirayı aştı.

Kredi kartı borçlarındaki bu artışa karşın, gereksinim kredilerinde bir azalma gözlendi. Bu dönemde tüketici kredileri yüzde 12 daraldı.

BDDK'nın 2023 verilerine göre, taşıt kredilerinde belirgin bir artış görülüyor. Taşıt kredileri 2023'te yüzde 93 oranında arttı. Ancak aynı dönemde konut kredileri adeta durma noktasına geldi. Yıl boyunca konut kredileri yalnızca yüzde 22 büyüdü; enflasyondan arındırıldığında ise bu oran yüzde 26'lık bir daralmayı ifade ediyor.

Bireysel kredilerin ve kart borçlarının toplamı 2023'te 2,7 trilyon liraya ulaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Adliyede ‘makam tuvaleti’ kavgası: Başsavcı, avukatı polis zoruyla çıkardı
Her yerinden altın bulunuyor! Yabancı bir şirket Türkiye'deki o ilçeyi gözüne kestirmiş durumda!
Öğretmen Atamalarında Mülakat Yarıya İndirilecek: Bakan Tekin'den Açıklama
İBB HPV aşısı başvurusu nasıl yapılır?
Eminönü'nde Tarihi Mısır Çarşısı'nda Yangın: Hızlı Müdahale Hasarı Önledi