Türkiye'de kredi kartı borçları hızla artmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon ve ekonomik zorluklar, vatandaşları kredi kartlarına daha fazla başvurmaya iterken, borç yükü de giderek artıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, ödenmesi gereken bireysel kredi kartı borçları son bir yılda yüzde 100 artış göstererek 1.6 trilyon TL'yi geçti. Özellikle taksitsiz kredi kartı borçları büyük bir artış yaşadı.
Batık Alacaklar Üç Katına Çıktı
Kredi kartı borçlarındaki artış sadece ödenmesi gereken toplam borç miktarıyla sınırlı kalmıyor. Batık alacaklar da geçen yılın aynı dönemine göre üç katına çıkarak 42.6 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu, vatandaşların kredi kartı borçlarını ödemekte zorlandığının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. Geçen yıl batık alacaklar 11.6 milyar TL seviyesindeyken, bu yılki artış oranı yüzde 267'yi buldu.
Bireysel Kredilerde Yüksek Artış
6 Eylül itibarıyla bankaların bireysel kredi kartı alacakları haftalık yüzde 0.1 artış göstererek 1.58 trilyon TL’ye ulaştı. Bu borçların 550.6 milyar TL’sini taksitli, 1.36 trilyon TL’sini ise taksitsiz borçlar oluşturdu. Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artarak 257.2 milyar TL'ye çıktı. Bunun 42.6 milyar TL'si ise bireysel kredi kartlarından kaynaklanıyor.
Kartlı Harcamalarda Artış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı geçen hafta yüzde 0.6 artış göstererek 324.4 milyar TL’ye yükseldi. Kartlı harcamalarda 2 Ağustos’ta 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşılmıştı. Bu tutarın 53.9 milyar TL'si market ve alışveriş merkezi harcamalarına, 21.8 milyar TL'si ise çeşitli gıda harcamalarına gitti.
Elektronik ve Akaryakıt Harcamalarında Düşüş
6 Eylül haftasında en fazla artış gösteren harcama grupları eğitim, kırtasiye, ofis malzemeleri, hizmet sektörü ve yapı malzemeleri oldu. Buna karşın, elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamalarında ise azalma yaşandı.
TCMB verilerine göre, aynı hafta içerisinde vergi ödemeleri ve bireysel emeklilik sistemi (BES) ödemeleri 5.3 milyar TL düşüş göstererek harcamalar üzerinde aşağı yönlü etki yarattı.