Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verileri, bireysel ve kurumsal kredi kartı borçlarının alarm seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Özellikle bireysel kredi kartı borçlarındaki takibe düşme oranlarının hızla artması dikkat çekiyor. Sadece 1 haftada 1,5 milyar TL’den fazla kredi kartı borcu takibe düşerken, yıl başından bu yana toplam takipteki borç oranındaki artış yüzde 202’ye ulaştı.
KREDİ KARTI BORÇLARI NEDEN ARTIYOR?
Ekonomim’den Özder Şeyda Uyanık’ın haberine göre, enflasyon nedeniyle alım gücünün erimesi, bireyleri kredi kartına daha fazla yüklenmeye zorluyor. 2024’ün başında 1,17 trilyon TL seviyesindeki bireysel kredi kartı harcamaları, 15 Kasım itibarıyla yüzde 43 artarak 1,68 trilyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemde takibe düşen borç miktarı ise 16 milyar TL’den 48,48 milyar TL’ye çıkarak üç katından fazla artış gösterdi.
İHTİYAÇ KREDİLERİNDE TEHLİKE BÜYÜYOR
İhtiyaç kredilerinde de benzer bir tablo gözleniyor. Yıl başında yüzde 3 olan takibe düşen ihtiyaç kredisi oranı, 15 Kasım’da yüzde 3,73’e ulaştı. Sadece bir haftada 1 milyar 674 milyon TL’lik ihtiyaç kredisi borcu takibe düştü.
TAŞIT VE KONUT KREDİLERİNDE YÜKSELİŞ
Konut kredilerinde takipteki borç oranı yüzde 0,11’den yüzde 0,14’e yükselirken, taşıt kredilerinde bu oran yüzde 0,15’ten yüzde 0,31’e çıktı. Taşıt kredilerinde yıl başına kıyasla takibe düşen borç miktarı yaklaşık iki katına çıktı.
KURUMSAL KARTLAR VE KOBİ KREDİLERİ DE ZORDA
Kurumsal kredi kartlarında harcamalar yıl başından bu yana yüzde 34 artış gösterirken, takibe düşen borçlarda yüzde 106’lık bir artış yaşandı. Benzer şekilde, KOBİ kredilerinde takibe düşen borç oranı yüzde 1,81’den yüzde 1,99’a yükseldi.
EKONOMİK ZORLUKLAR DERİNLEŞİYOR
BDDK verileri, maaşlı çalışanlar ve emekliler başta olmak üzere geniş bir kesimin ekonomik zorluklarla boğuştuğunu gösteriyor. Artan borç oranları, ekonomik toparlanmanın önündeki en büyük engellerden biri olarak dikkat çekiyor.