Avrupa'da 2030 senesinde yürürlüğe girecek bu yeni düzenlemeyle birlikte, tüketiciler alışverişlerinde 16 haneli kart numarası yerine rastgele oluşturulan dijital tokenlar kullanacaklar. Mastercard, bu sistemin cihaz ve platform bağımsız olarak geçerli olacağını duyurdu.
KART NUMARALARININ YERİNE DİJİTAL TOKENLAR
CNBC'nin haberine göre, 2030 itibariyle web alışverişlerinde kart numaralarının yerine rastgele oluşturulan dijital tokenlar kullanılacak. Mastercard, bu yeniliği hayata geçirmek için bankalar, fintech şirketleri, e-ticaret firmaları ve sektörün diğer paydaşlarıyla iş birliği içinde çalıştıklarını açıkladı.
TEK TIKLA İNTERNET ALIŞVERİŞİ
Bu sistem devreye girdiğinde, tüm web alışverişleri tek tıkla gerçekleştirilebilecek. Mastercard, anlık ve rastgele oluşturulan tokenlar yardımıyla web dolandırıcılığının da önüne geçileceğini savunuyor.
Şifrelerin yerini ise Mastercard'ın "geçiş anahtarı" (passkey) adını verdiği bir uygulama alacak. Kullanıcılara ayrıca parmak iziyle biyometrik doğrulama imkanı da sunulacak. Tokenlar otomatik olarak yenileneceği için, token değişikliği durumunda platformlarda otomatik olarak güncellenecek ve kart değişikliklerinde yaşanan yeniden kaydetme problemi ortadan kalkacak.
DOLANDIRICILIĞIN ÖNLENMESİ
Junniper Research'ün araştırmasına göre, 2028 itibariyle web ödemeleri alanında dolandırıcılığın senelik 98 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Önümüzdeki beş yıl süresince toplamda 360 milyar dolarlık bir dolandırıcılığın gerçekleşmesi bekleniyor. Tokenizasyon projesiyle bu miktarın %50 oranında azaltılacağı tahmin ediliyor.
ÖDEME SİSTEMLERİNİN EVRİMİ
Kredi kartları, 1950'lerden itibaren kullanılmaya başlandı. Türkiye'ye gelişi daha sonra olsa da, Avrupa ve Amerika'da hızla yaygınlaştı. İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte kredi kartlarının kullanımı giderek arttı.
1970'lerin sonuna kadar, kredi kartı ödemelerinde kart numaraları kontrol edilip banka aranıyordu. Sonrasında manyetik şerit teknolojisiyle işlemler daha da kolaylaştı. Daha sonra, günümüzde yaygın olarak kullanılan kartların içine mikroçiplerin yerleştirilmesi süreci başladı.