Kredi Kartı Kullanıcılarına Merkez Bankası'ndan İlk Uyarı!

Kredi kartıyla alışverişlerde kısıtlamaların gelmesi bekleniyor! Merkez Bankası, kredi limitlerinin fazla harcamalara neden olabileceği endişesiyle harekete geçti ve gelir düzeyleriyle uyumlu limitlerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası, yüksek kredi kartı limitlerine getirilebilecek kısıtlamalarla ilgili ilk uyarı sinyalini verdi. Gelirlerin üzerinde belirlenen yüksek kredi limitlerinin, fazla harcamalara yol açabileceği endişesiyle, gelir düzeyleriyle uyumlu limitlerin belirlenmesi çağrısı yapıldı.

Son dönemde artan enflasyon, alım gücünün azalması ve döviz kurlarındaki artış, vatandaşların ay sonunu getirebilmek için kredi kartlarına yönelmelerine neden oldu.

Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'na göre, hane halkı borcunun milli gelire oranının düşük seviyelerde kaldığı ancak bireysel kredi kartı borcunun payının arttığı belirlendi. Özellikle enflasyon dönemlerinde kredi kartlarının taksit seçenekleriyle kolay finansman sağladığı vurgulandı.

Raporda ayrıca, hane halkının finansal yükümlülüklerindeki artışta kredi kartı borçlarının belirleyici olduğu ifade edildi. Bankaların gelirlerle orantısız şekilde limit artırımı yapması ve kredi kartı taksit sayılarının artırılması gibi faktörlerin kredi kartı bakiyelerindeki büyümeye katkı sağladığına dikkat çekildi.

Aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığı ve bireylerin kredi kartı bakiyeleri ile limitlerini önemli ölçüde artırdığına da raporda yer verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce bankaların kredi kartı limit politikalarını eleştirmiş ve her bankanın kendi başına limit belirlememesi gerektiğini vurgulamıştı. Şimşek, gelecek dönemde piyasaları etkilemeden bu konular üzerinde çalışacaklarını belirtmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.