Kredi kartı kullanıcılarına önemli uyarı: İstediğiniz limitlere ulaşmak zorlaşıyor!

Bireysel kredi veya kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe alınanların sayısı hızla artıyor. Kredi kartı borcunu ödemekte zorlananların sayısındaki artış, kart limitlerinin yeniden düzenlenmesini gündeme getiriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara gönderdiği yeni bir yazıyla kredi kartı limitlerinin gözden geçirilmesini istedi. Yeni düzenleme çerçevesinde bankaların yakın zamanda kredi kartı limitlerini düşürmesi bekleniyor.

Son zamanlarda yüksek enflasyon ve artan mali yükler nedeniyle birçok vatandaş, ay sonlarını geçirebilmek için kredi kartlarına yüklenmeye başladı. Ancak bu durum, kredi kartı borçlarını ödeyemeyenlerin sayısında artışa yol açtı. BDDK'nın bu adımıyla kredi kartı kullanımında limit sınırlaması getirilmesi planlanıyor.

Merkez Bankası da konuyla ilgili olarak ilk sinyali vermiş durumda. Aylık gelirlerin üzerinde belirlenen yüksek kredi kartı limitlerinin, ödenemeyecek harcamalar yapılmasına yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Bankalardan, kredi kartı limitlerini kullanıcıların gelirlerine uygun şekilde belirlemeleri istendi.

Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'na göre, hane halkının milli gelire oranla borç seviyesi sabit kalırken bireysel kredi kartı borçlarının payı arttı. Kredi kartlarında sunulan taksit seçenekleri ve yüksek limitlerle yapılan harcamaların cazip hale getirildiği vurgulandı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı 531 bin olarak kaydedildi. Aynı dönemde kredi borcu nedeniyle yasal takibe alınanların sayısı ise 454 bin kişi oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.