Türkiye'deki bankalar, enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullanıcılarına yeni bir uyarıda bulunuyor. Döviz, altın ve kripto varlık alımlarında kart kapatma riskine dikkat çeken bankalar, son verilere göre bireysel kredi kartı hacminin %155 artarak 1 trilyon 172 milyar liraya yükseldiğini belirtiyor. Bu çerçevede, bankaların kart limitlerini zorlaştırma ve taksit sınırlamaları getirme politikalarıyla birlikte, kart kullanıcılarına harcama alışkanlıklarını gözden geçirme çağrısı yapılıyor. Türkiye'de ekonomik düzenlemelerin gölgesinde şekillenen bu yeni dönem, kredi kartı kullanıcılarını önemli kararlar almaya yönlendiriyor.
KREDİ KARTI KULLANICILARINA YENİ UYARI: BELİRLİ İŞLEMLER KART KAPATMAYA NEDEN OLABİLİR
Türkiye'deki bankalar, kredi kartı kullanıcılarını, kredi kartları ile döviz, altın ve kripto varlık alımları gibi belirli işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda kartların kullanıma kapatılabileceği mevzusunda uyardı. Bu önlemler, ülkede devam eden enflasyonla mücadele çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
KART HACMİNDE PATLAYICI ARTIŞ: %155 ARTIŞLA 1 TRİLYON 172 MİLYAR LİRA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre, 19 Ocak 2024 itibarıyla bireysel kredi kartı hacmi geçen senenin aynı dönemine kıyasla %155 artarak 1 trilyon 172 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu büyük artış, kredi kartı kullanımını sınırlama gerekliliğini ortaya koyuyor.
YENİ POLİTİKA: KART LİMİTLERİ ZORLAŞIYOR, TAKSİTLERDE SINIRLAMA GETİRİLİYOR
Bankaların bu yeni politikası, daha önce kolayca artırılan veya müşteri taleplerine göre yükseltilen kredi kartı limitlerindeki prosedürleri zorlaştırmayı, yurtdışı harcamalarında taksit sınırlaması getirmeyi ve kredi kartı kullanım alanlarını kısıtlamayı içeriyor.
ORTA VADELİ PROGRAMDA YER ALMIŞTI: TEDBİRLER ALINACAK
2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve 2024-2026 Orta Vadeli Programında, kredi kartlarıyla yapılan harcamaların ve nakit çekimlerin taksitlendirme sürelerinin analizi ve gerektiğinde ilave tedbirler alınması öngörülüyor.
YENİ DÜZENLEMELER YOLDA MI?
Merkez Bankası'nın faiz artışlarına rağmen kredi kartı kullanımında bir yavaşlama gözlenmemesi, bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartı faiz oranlarında düzenleme, taksit sınırlamaları veya harcama limitlerine sınırlama getirilmesi gibi yeni düzenlemelerin gündeme gelmesine neden olabilir.
YENİ DÜZENLEMELERLE YENİDEN YAPILANDIRMA ÇABALARI
Bu gelişmeler, kredi kartı kullanımını daha çok mecburi harcamalara odaklanacak şekilde yeniden yapılandırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Tüketicilerin ve kart kullanıcılarının, bu yeni düzenlemeler ışığında harcama alışkanlıklarını gözden geçirmeleri bekleniyor.