Kredi kartı kullanımında büyük artış! Türkiye'nin kartlı ödeme verileriyle ilgili son gelişmeler

Türkiye'deki kartlı ödeme sistemlerinde büyük bir artış yaşandı. Kredi kartı sayısı ve harcamalarda önemli yükselişler görülürken, internetten yapılan kartlı ödemelerde de rekor kırıldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'deki kartlı ödeme sistemlerinde önemli bir büyüme yaşandı. 2024 yılı Ağustos ayında kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı ise 10,3 milyon olarak kaydedildi. Toplam kart sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında bir artışla 418,9 milyon adede ulaştı.

Kredi kartı sayısında geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 13, banka kartlarında yüzde 5 ve ön ödemeli kartlarda ise yüzde 22 oranında artış görüldü. Bu artışlar, kartlı ödemelerdeki büyümeyi de beraberinde getirdi. Ağustos ayında kartlarla yapılan toplam harcama 1.420,6 milyar TL olarak belirlendi. Bu harcamaların 1.192,4 milyar TL’si kredi kartları, 200,4 milyar TL’si banka kartları ve 27,8 milyar TL’si ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildi. Kredi kartı harcamalarında yüzde 83, banka kartlarında yüzde 48 ve ön ödemeli kartlarda ise yüzde 104 oranında büyüme gözlendi.

Kartlı ödeme adedi de geçen yıla göre yüzde 12 artarak 1,61 milyar oldu. Kredi kartlarıyla yapılan ödemeler 927,4 milyon, banka kartlarıyla yapılan ödemeler 556,1 milyon ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise 114,5 milyon adede ulaştı. Kredi kartlarıyla yapılan ödemelerdeki artış oranı yüzde 15, banka kartlarında yüzde 3 ve ön ödemeli kartlarda yüzde 32 olarak kaydedildi.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler de dikkat çekici bir şekilde arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 oranında artış gösteren internet ödemeleri 413,3 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödeme adedi de yüzde 6 artarak 217,9 milyon adede ulaştı. Bu ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki oranı ise yüzde 28 oldu.

Artan enflasyon ve ekonomik dalgalanmalar, vatandaşların nakit alım gücünü etkilerken, kredi kartı kullanımı ve harcamaları da büyük bir artış göstermiş durumda. Ağustos ayında, kredi kartları bu büyüme trendiyle yeni bir rekor kırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.