Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Yeniden Yapılandırılıyor! Ziraat, Vakıf ve Halkbank'tan Yeni Fırsat!

Milyonlarca kişinin merakla beklediği kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırması süreci başladı.Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, bu alanda öncülük ederek, borç yapılandırma imkanı sunmaya başladı. Peki, kredi kartı yapılandırması faiz oranları neler? Borç yapılandırması ne zaman başlayacak?

KREDI KARTI VE İHTIYAÇ KREDISI BORÇLARI İÇIN YENI YAPILANDIRMA İMKANLARI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar için 60 aya kadar yapılandırma olanağı sundu. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirme fırsatına sahip.

Kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan ve birikmiş kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyenler için bu yeni düzenleme devreye girdi. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, bu süreçte öncülük eden kamu bankaları olarak dikkat çekiyor. Bu üç bankada yapılandırılan toplam tutar, şimdiden 1,5 milyar TL'ye ulaştı. Özel bankalar arasında ise İş Bankası ve Akbank, uygulamayı başlatan ilk bankalar oldu.

AKBANK, İHTIYAÇ KREDISI VE KREDI KARTI İÇIN YAPILANDIRMA SAĞLIYOR

Akbank, ihtiyaç kredisi borçlarını yapılandırmaya başlarken, bugün itibarıyla kredi kartı müşterilerine de 60 ay vadeli yapılandırma imkanı sunacak. Vatandaşlar, ilgili bankalara giderek ödeyemedikleri kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını 60 aya kadar yeniden vade yaptırma imkanına sahip.

Kredi kartı borçlarında mevcutta yüzde 3,11 faiz oranı uygulanıyor.

FAIZ ORANLARI VE MERKEZ BANKASI'NIN ETKISI

Bankacılar, Merkez Bankası'nın referans faizinin düşmesi durumunda vatandaşların yeni oranlarla yeniden yapılandırma yapabileceğini ifade ediyor. Yapılandırma sürecinde uygulanacak faiz oranları, Merkez Bankası'nın belirleyeceği referans faizine bağlı olarak belirlenecek.

Bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranları, kredi kartı dönem borcuna göre değişiklik gösterecek. 24 Ekim’de açıklanacak oranlar, 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek. Eğer referans oran aynı kalırsa, azami akdi faiz oranları şöyle olacak: Dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin ile 150 bin lira arasındaki kredi kartları için yüzde 4,25, 150 bin liranın üzerindekiler için ise yüzde 4,75.

YAPILANDIRMA İÇIN GEREKLI ŞARTLAR

BDDK'nın sağladığı bu yeni yapılandırma imkanıyla, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler, 60 aya kadar yapılandırma fırsatına sahip. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, kredi kartı borç bakiyelerini 60 ay boyunca taksitlendirebiliyor. Her ay düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına ekleniyor. Yapılandırılan borç dışında kalan bakiye kullanılmaya devam edebiliyor; ancak yapılandırılan borcun en az yarısı ödenmeden ilgili bankadaki kart limiti artırılamıyor.

İhtiyaç kredilerinde de ödeme 30 günden fazla gecikirse, 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunuluyor. Bu yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin 1 yıl içerisinde başvuru yapması gerekiyor.

ÖRNEK ÖDEME HESAPLAMASI

Örneğin, 50 bin liralık bir borcun 12 aya taksitlendirilmesi durumunda toplam geri ödeme 64 bin lira olarak hesaplanıyor. Aylık taksit tutarı ise 5 bin 340 lira oluyor. Eğer 50 bin liralık borç 60 ay vade ile taksitlendirilirse, toplam ödeme 133 bin liraya ulaşıyor ve aylık taksit tutarı 2 bin 228 lira olarak asgari ödeme tutarına eklenecek.

Bu yeni yapılandırma fırsatı, borçlarını yönetmekte zorlanan birçok vatandaş için önemli bir çözüm sunuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.