2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de bireysel krediler ve kredi kartlarında takibe düşen alacaklarda büyük bir artış yaşandı. Bireysel kredi kartlarında takibe düşen borçlar yüzde 200 oranında artarak, 30 milyar TL’nin üzerinde bir artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, takibe düşen alacakların büyük kısmı bireysel ve kurumsal kredi kartlarından kaynaklanıyor.
2024’ün başında 16 milyar TL olan bireysel kredi kartları borçları, 1 Kasım itibarıyla 46 milyar 133 milyon TL’ye yükseldi. Bu artış, toplam takibe düşen alacakların yaklaşık üçte ikisinin yalnızca bu yıl içerisinde gerçekleştiğini gösteriyor. Yüksek faiz oranları ve enflasyonun etkisiyle, vatandaşların alım gücünün azalması borçlarını ödeyememelerine neden oldu, özellikle bireysel kredi kartları bu sorunun en belirgin olduğu alan oldu.
Kurumsal kredi kartlarında da benzer bir durum söz konusu. 2024’ün başında 3 milyar 647 milyon TL olan kurumsal kredi kartı bakiyesi, 1 Kasım’da 7 milyar 273 milyon TL’ye çıkarak, yüzde 49,9’luk bir artış kaydetti.
Kredi kartlarının yanı sıra, taşıt, konut ve gereksinim kredilerinde de takibe düşen alacaklarda belirgin bir artış görüldü. BDDK verilerine göre, taşıt kredilerinde takibe düşen alacakların oranı yüzde 37,5, konut kredilerinde ise yüzde 26,9 olarak kaydedildi. Gereksinim kredilerinde bu oran yüzde 38,2 oldu.
Ticari kredilerde ise takibe düşen alacak oranı daha düşük seviyelerde kaldı. 2024 yılının ilk 10 ayında ticari kredilerde takibe düşen alacak oranı yüzde 18,9’da kalırken, KOBİ kredilerinde de bu oran yüzde 26,7 olarak belirlendi.