Kredi kartlarının bakiyesinde büyük yükseliş: TCMB verileri gözler önüne serdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan rapor, bireysel kredi kartı bakiyelerinde yaşanan yüzde 180'lik artışı ortaya koymuş bulundu.

Bireysel kredi kartı bakiyelerindeki dikkat çeken artış, TCMB verilerine yansıdı. TCMB'nin web sitesinde yayımlanan ve Kübra Bölükbaş, Mehmet Selman Çolak ve Eren Ocakverdi tarafından hazırlanan analizde, bireysel kredi kartı bakiyelerinin diğer kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğü belirtildi. Analizde, bireysel kredi kartı bakiyelerindeki yıllık artışın geçen yıl yüzde 180'e ulaştığı ve bu artışta hem talep artışının hem de kredi kartlarının ödeme aracı olarak kullanımının etkili olduğu ifade edildi.

Blog yazısında, bireysel kredi kartı bakiyelerinin çeşitli dağılımlarına dikkat çekilerek, çoğu kart kullanıcısının düşük borç bakiyesine sahip olduğu belirtiliyor. Toplam borcun ise daha az sayıda, yüksek tutarda borçlu olan kullanıcılar arasında toplandığı vurgulanıyor. 28 milyon aktif bireysel kredi kartı kullanıcısının yarısının (yaklaşık 14 milyon) 25 bin liranın altında bakiyesi bulunurken, 150 bin liranın üzerinde borcu olanların oranı yüzde 9 seviyesinde. Ancak bu grubun toplam bireysel kredi kartları borcundaki payı yüzde 50'yi geçiyor.

Analizde, bireysel kredi kartlarının hanehalkı tarafından yaygın kullanımı ve harcamalardaki dalgalanmayı dengeleyen rolü nedeniyle azami faiz oranının diğer kredi türlerinden daha düşük tutulduğu hatırlatılıyor. Bu durumun, bireysel kredi kartları üzerinden borçlanmayı ve tüketimi teşvik ettiği vurgulanırken, yüksek bakiye gruplarındaki kullanıcıların borçlanma davranışının daha yaygın olduğu belirtiliyor. Düşük bakiye gruplarında ise bu davranışın daha sınırlı olduğu gözleniyor ve yüksek borçlu kullanıcılar için düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.

Ayrıca, bireysel kredi kartı borçlarının gelir düzeyine göre farklılık gösterdiği, yüksek borçluluğun genellikle daha yüksek gelirli kullanıcılar arasında yoğunlaştığı belirtiliyor. TCMB'nin faiz oranlarındaki farklılaştırma adımının bu kesim üzerinde sıkılaştırıcı bir etkisinin olacağı ve iç talebi dengelemeye katkıda bulunacağı değerlendirmesi yapılıyor. Ayrıca, BDDK'nin kredi kartı borçlarını yapılandırma kararıyla birlikte, borçları gecikmiş olan kullanıcıların bu sıkılaştırıcı politikalardan daha az etkilenmesi sağlanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.