KRIPTO PARA BORSALARINDA 2024 YILI: YASAL DÜZENLEMELER VE BÜYÜME
2024 yılı, kripto para piyasası için hareketli bir yıl olurken, en yüksek piyasa değerine sahip kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı 100 bin doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Türkiye'de de sektör açısından ilk yasal çerçevenin oluşturulması önemli gelişmeler arasında yer aldı. Bu gelişmelerle birlikte, Türkiye'de kripto para birimlerine yönelik ilgi yeniden arttı.
REKABET ORTAMI YARATILMASI BEKLENIYOR
BtcTurk CEO'su Salim Karaman, 2024'te spot Bitcoin ETF'lerinin onaylanmasının sektörde devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu söyledi. ABD'deki onayın ardından Bitcoin'e yatırım yapmaktan çekinen pek çok yeni yatırımcının piyasaya giriş yaptığını belirten Karaman, Bitcoin'in bu denli güçlü bir büyüme sürecine girmesinin kendileri için sürpriz olmadığını ifade etti. 2024 yılında kullanıcı sayıları ve işlem hacimlerinde kayda değer bir büyüme yakaladıklarını belirten Karaman, 2025'te yatırımlarını artırarak sürdürmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Türkiye'de oluşturulan yasal çerçevenin sektörün geleceği için umut vadeden bir temel oluşturduğunu vurgulayan Karaman, "İkincil düzenlemeler netleşmediği için kesin bir değerlendirme yapmak için erken olsa da mevcut çerçeve ve yasa yapıcıların olumlu yaklaşımları dikkati çekiyor. İkincil düzenlemelerin, sektörün 7/24 esasına dayalı dinamik yapısını baz alarak global standartlarda bir rekabet ortamı yaratmasını umuyoruz." dedi.
DÜZENLEMELER GÜVENI ARTIRDI
Bybit Türkiye Ülke Müdürü Kutluhan Akçın, 2024'te Bitcoin'in tüm zamanların rekorunu kırmasıyla kripto para piyasasının hareketlendiğini belirtti. Yükselişin ve Türk yatırımcısının kripto paralara olan ilgisinin yıl boyunca piyasayı canlı tuttuğunu söyleyen Akçın, Türkiye'de yasal belirsizliklerin giderilmesinin hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için daha güvenli bir ortam sağladığını ifade etti.
Akçın, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) "Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları" listesinin sektördeki oyuncular için bir standart oluşturduğunu ve kullanıcıların yasal ve güvenilir platformları tercih etmesini sağladığını belirterek, "Yatırımcıların haklarını koruma altına alan düzenlemeler, piyasaya duyulan güveni artırarak Türkiye'yi bölgesel bir kripto merkezi olma yolunda güçlendirdi." dedi.
UZUN VADELI BÜYÜMEYE KATKI SAĞLIYOR
CoinTR CEO'su Ali Eşelioğlu, 2024'te küresel ölçekte artan düzenleyici çabalar ve spot Bitcoin ile Ethereum ETF'lerinin onaylanmasının piyasalarda olumlu bir ivme yarattığını söyledi. Bu gelişmelerin borsaların işlem hacimlerini ve müşteri tabanlarını genişlettiğine dikkat çeken Eşelioğlu, Türkiye'de kripto paralara yönelik yasal çerçevenin oluşturulmasının ekosistemi daha düzenli ve güvenilir bir yapıya kavuşturduğunu belirtti. SPK'nin açıklamaları ve vergilendirme ile ilgili net düzenlemelerin piyasa yapısını daha sağlam temellere oturttuğunu kaydeden Eşelioğlu, yeni düzenlemelerin kullanıcı varlıklarının daha etkin korunmasını ve sektörün uzun vadeli büyümesine katkı sağladığını ifade etti.
2024 YILI "BENIMSENME YILI" OLDU
OKX Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır, 2024'te geleneksel finansın merkezindeki oyuncuların, blok zincir teknolojisinin getirdiği yenilikleri iş modellerine dahil etmek amacıyla sektöre giriş yaptığını söyledi. ABD'deki Bitcoin ETF onayının yüksek gelir grubuna mensup yatırımcılardan emeklilik fonlarına ve şirket hazinelerine uzanan bir ilgiyi de beraberinde getirdiğini belirten Çamır, "2024 yılını kripto para perspektifinden tek bir ifadeyle tanımlayacak olsam 'benimsenme yılı' ifadesini kullanırdım." dedi.
Çamır, Türkiye'nin küresel kripto benimsenme raporlarında Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın en büyük kripto pazarı olarak öne çıktığını belirterek, yasal çerçevenin oluşturulmasının ekosisteme olumlu etki sağlayacağını söyledi. Düzenlemelerin, kripto ekosistemine güvenin artmasını, kurumsal yatırımların önünün açılmasını ve Türkiye'nin küresel rekabet gücünün artmasını sağlayacağını ifade etti.