Kripto paraya vergi düzenlemesi geliyor: Seçim sonrasına dikkat

Meclis'e sunulması beklenen düzenlemeyle, kripto varlıklardan elde edilen kazançlar üzerinden işlem vergisi alınması planlanıyor. Bu adım, kripto piyasasının denetlenebilirliğini artırmayı ve şeffaflığı sağlamayı amaçlıyor.

31 Mart seçimlerinden sonra Meclis'e sunulması planlanan düzenlemeyle, kripto varlıklardan elde edilen belirli bir sınırı aşan kazançlar üzerinden işlem vergisi alınması öngörülüyor. Bu düzenleme, kripto piyasasının denetlenebilirliğini artırarak daha şeffaf bir ortamın oluşturulmasını hedefliyor.

Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün gri sıralamasında yer alması, kripto para düzenlemesi yapılmasını ve bu alandaki kara para aklama risklerinin önlenmesini zorunlu kılıyor. Bu doğrultuda, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarında kripto sektörüne ilişkin çalışmaların gündeme geldiği belirtiliyor.

Yapılan çalışmalar çerçevesinde kripto borsalarına sermaye şartı getirilmesi ve kuruluş sürecinde teminat istenmesi gibi düzenlemeler planlanıyor. Ayrıca, kripto varlıkların ihraç ve dağıtımı ile alım satım işlemlerinde uygulanacak ilkelerin belirlenmesi amaçlanıyor.

Bu düzenlemelerin yanı sıra, kripto varlıkların hukuki nitelik kazanma şartlarının belirlenmesi ve özellikle belirli bir şifreleme ve algoritma üzerinden tanımlanmasının yasa teklifinde yer alacağı ifade ediliyor. Kripto varlıkların şifrelerinin sahiplerinin kimliğine ilişkin bilgilerin yasal düzenlemelere eklenmesi de planlanıyor.

Dünya genelinde de benzer adımların atıldığına dikkat çekiliyor. Avrupa Parlamentosu'nun geçmiş yıllarda vergi alınmasını öngören kararı onaylaması ve ülkelerin kripto varlıklar üzerinden vergi uygulamaları örnek olarak gösteriliyor. Örneğin, Almanya'da 600 Euro üzerindeki değerler için kazanç vergisi uygulanırken, İsveç'te kripto varlıklar üzerinden yüzde 30'a varan oranda kesinti yapıldığı biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yıldızlar daima yalnız olmak ister! Cihat Aşkın'dan açıklama!
Yeni dönemde banka hesaplarında ilk olarak şu soruyu soracaklar!
2024 ev ve taksit tutarları ne kadar? TOKİ'den açıklama geldi!
SGK Uzmanı 'duyum aldık' dedi: Asgari ücrete ara zam gelecek mi?
S&P Global: Türkiye'nin Dolar Karşısındaki TL Değeri 2025'te 43 Liraya Yükselebilir