Kriptoda güven artıracak dev adım: Yeni düzenlemeler yolda!

Kripto parada “güven artıracak” yasal düzenleme yapılıyor. Kripto para borsalarının uzun süredir beklediği Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Kripto Parada Yapılacak Yasal Düzenleme

Kripto para borsalarının uzun süredir beklediği Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Bu teklifle kripto varlık hizmet sağlayıcılar, kripto varlık platformlarının faaliyetleri, kripto varlıkların saklanması ve Türkiye’de yerleşik kişilerin kripto varlık platformları nezdinde yapabileceği işlemlere düzenleme getiriliyor.

Kurulun Vereceği Süre

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcıların mali durumlarının zayıflığı veya yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda üç ayı geçmemek üzere uygun bir süre verebilecek. Bu süre içinde mali yapılarını güçlendirmeyenlerin faaliyetleri geçici olarak durdurulabilecek veya yetkileri kaldırılabilir.

Sorumluluk ve Zarar Tazmini

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının hukuka aykırı faaliyetleri veya yükümlülüklerini yerine getirememesinden kaynaklanan zararlardan sorumlu olacakları belirtiliyor. Ayrıca, zararların tazmini konusunda kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve mensuplarına sorumluluklar yükleniyor.

İzin Almayana Ceza

İzin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürütenler üç yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcısı yöneticileri ve mensuplarına da ciddi cezalar öngörülüyor.

Zimmet ve İflas Kararı

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının zarar verdiği veya zimmetine geçirdiği paralarla ilgili hukuki süreçlerde, kişisel sorumlulukları yoluna gidilerek iflas kararı verilebilecek. Bu düzenleme, zarar gören müşterilerin haklarını korumayı amaçlıyor.

Gelir Paylaşımı

Kripto varlık platformlarının yıllık gelirlerinden bir kısmı Kurul ve TÜBİTAK'a paylaştırılacak. Bu gelirler, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi ve düzenlemenin etkinliğinin artırılması için kullanılacak.

Bu düzenleme, kripto para sektöründe daha şeffaf ve güvenilir bir ortamın oluşturulmasını hedefliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.