Kulis| AKP MYK'da Erdoğan: ”İçeride, dışarıda bağlantısı var mı; üzerine gidip gereğini yapacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP MYK toplantısında Kara Harp Okulu'ndaki kılıçlı yemini gündeme getirdi, müfredat ve alım sürecini inceleyeceklerini duyurdu. Tartışmaların ardından MHP'nin ve AKP'nin tepkileri üzerine Milli Savunma Bakanlığı inceleme başlattı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KILIÇLI YEMİN KONUSUNDAKİ UYARILARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında önceki gün yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçla yemin etmesi konusu gündeme geldi. Erdoğan, bu konuda hassasiyetini belirterek, "İçeride, dışarıda bağlantısı var mı, üzerine gideceğiz, gereğini yapacağız, takipçisi olacağız. Siz de aynı hassasiyette olun. Burada müfredat, alım süreci vb. bu tarz şeyleri bir masaya yatıracağız" dedi.

TEĞMENLERİN KILIÇLI YEMİN ETMESİ VE TARTIŞMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde, teğmenler kılıçlarını çekerek "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı attı ve bir yemin metni okudu. Sosyal medyada yayılan bu görüntüler üzerine tartışmalar başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AKP’ye yakın isimler teğmenleri hedef aldı, Bahçeli "30 Ağustos’u gölgeleyen, ülkemizi meşgul eden, hasımları ümitlendiren, istismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur" dedi.

ÖMER ÇELİK’TEN TEĞMENLERE DESTEK

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, teğmenlere yönelik hakaretlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bunlar milletin evlatlarıdır" dedi. Çelik, teğmenlerin davranışlarını eski vesayet anlayışının diriltilmeye çalışılması olarak değerlendirdi ve dışarıdan söz söyleyerek bu durumu istismar edenlerin tutumlarını eleştirdi.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN TEPKİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, teğmenlere yönelik eleştirilere tepki gösterdi. "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" demelerinin eleştirilmesini anlamadığını belirten Özel, bu tepkilerin gereksiz olduğunu vurguladı. Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’na göndermede bulunarak, teğmenlerin "Hepimiz Trikopis’in askerleriyiz" şeklinde bir yemin etmelerinin beklendiğine yönelik eleştirilerde bulundu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NIN İNCELEME BAŞLATMASI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), kılıçlı yeminle ilgili bir inceleme başlattı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, olayın her yönüyle inceleneceği, disiplin mevzuatı kapsamında kusuru, kastı veya ihmali olan personel hakkında işlem yapılacağı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.