Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 4+4+4 eğitim modelinde revizyon yapacağı iddiaları gündemde. Buna göre, lise diplomaları "normal lise" ve "ileri lise" olmak üzere iki kategoriye ayrılacak.
Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay’ın haberine göre, bazı liselerin eğitim süresinin yeniden üç yıla indirilebileceği konuşuluyor. Masada yer alan seçeneklerden biri ise şıklı eğitim modeli. "Normal lise" diploması almak isteyen öğrenciler, 3 yılda mezun olabilecek. Bu öğrencilere, sınav başarı ortalamalarına göre diploma notu verilecek ve 3. yılın sonunda iş hayatına atılmaları sağlanacak. Böylece kalifiyeli eleman yetiştirilmesine katkı sağlanacak ve toplumda "herkes üniversiteli" algısı ortadan kaldırılmaya çalışılacak. Bu süreçte mesleki eğitime de daha fazla önem verilecek. Üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler ise 4 yıl eğitim alacak ve onlara "İleri Lise" diploması verilecek.
Millî Eğitim Bakanı Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, eğitim sistemindeki yeni düzenlemelere ilişkin geçtiğimiz günlerde bir mesaj vermişti. MEB ve ÖSYM iş birliğinde düzenlenen Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu’nda konuşan Yelkenci, 4+4+4 sisteminin son dört yılının yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Yelkenci, "Kademeler arası geçişle mesleki ve teknik eğitimde niteliği artırmak arasında doğrudan bir ilişki var. Bu konular çalıştaylarda ve panellerde tartışılmalı; Millî Eğitim Bakanlığı’na bu noktada büyük katkılar sunabilirsiniz" dedi.
Türk Eğitim Derneği (TED) ise üniversite okumak istemeyen öğrencilerin 4 yıl lise eğitimine tabi tutulmasının tartışma konusu olduğunu belirtti. TED, geçtiğimiz yıl hazırladığı bir raporda, okul dışında özel ders, kurs ve testlere bağımlılığın sona erdirilmesi ve lise eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması önerisinde bulundu. Raporda, üniversite okumadan liseden sonra istihdama katılacak öğrencilere 11. sınıfın sonunda lise diploması verilmesi, bu öğrencilerin sınavsız meslek yüksekokullarına ve açık öğretim programlarına kayıt yaptırabilmelerinin teşvik edilmesi gerektiği belirtildi. Üniversite eğitimi almak isteyenlere ise 12. sınıfta üniversiteye hazırlık eğitimleri verilmesi gerektiği ifade edildi.