Tarihi bir kulede gerçekleştirilen çatı onarımı ve restorasyon çalışmaları, sadece yapısal iyileştirmelerle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda doğal yaşamı da koruma odaklı bir yaklaşımı benimsiyor. Kuş yuvalarının ve doğal dengeyi korumanın ön planda tutulduğu bu süreç, kültürel mirasın titizlikle korunmasıyla öne çıkıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, tarihi kuledeki çatı onarımı çalışmaları nedeniyle 2023 Kasım ayından bu yana 8. kat ziyarete kapatılmıştı. Ancak süreç içinde, kuleye ait olan alemin konservasyonu tamamlanmış ve dün itibariyle yerine yeniden monte edilmiştir. Bununla birlikte, yapı üzerindeki jeoradar çalışmaları sayesinde, beden duvarlarında ve zeminde çeşitli detaylar tespit edilmiştir.
Bu detaylar doğrultusunda, kuleye ait dış cephe onarımı da planlanmıştır. Restorasyon sürecinde, özellikle kulenin beden duvarlarında bulunan yaklaşık 400 göçmen kuş yuvasına zarar verilmemesi için özen gösterilecektir. Tüm uygulamalar, kuş yuvaları ve ebabil kuşlarının göç mevsimlerini dikkate alarak titizlikle gerçekleştirilecektir. Bu önlemler, kültürel mirasın korunması ve doğal yaşamın dengesinin korunması adına büyük önem taşımaktadır.