Kur Korumalı Mevduat Hesabından Nasıl Faydalanabilirim?

Para birimi korumalı bir mevduat hesabı, mütevazi bir getiri elde ederken, paranızı güvende tutmanın harika bir yoludur.

Kur korumalı mevduat hesabından nasıl faydalanabilirim konusunda birçok kişi, biraz tereddüt yaşasa da hesap, döviz dalgalanmalarına karşı koruma sağladığı için de kazançlıdır.

Döviz Kuru korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Para biriktirmek söz konusu olduğunda; aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli farklı hesap seçenekleri bulunuyor. Ancak her hesap türünün, kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunur.

Bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun hesabın hangisi olduğunu araştırmak önemlidir. Döviz korumalı mevduat hesabı; döviz dalgalanmalarına karşı koruma sağlayan bir tasarruf hesabı türüdür.

Bu hesap türü; yabancı bir para biriminde tasarruf etmek isteyen ya da kendi ülkesinin para biriminin istikrarı konusunda endişe duyan kişiler için faydalıdır.

Döviz Korumalı Mevduat Hesabının Özellikleri

Döviz korumalı mevduat hesabı; yatırılan paraların enflasyon nedeniyle, değer kaybetmeyeceğine dair garanti sunar. Bu hesap türü; birikimlerini olası kayıplardan veya devalüasyondan korumak isteyenler için, iyi bir seçenektir.

  • Döviz korumalı mevduat hesabını; 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık vadeler şeklinde açtırabilirsiniz.
  • Açılacak her TL vadeli hesaba işleyen kâr ve faiz; hesap açılış ve vade sonundaki kur değişim oranı baz alınarak, yüksek orandan ödeme yapılır.
  • Kur farkı hesaplaması için, Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru baz alınır.
  • Mevduat oranına stopaj uygulanmazken; hesap açma limiti 1000 TL’den 20.000 TL ve üzerine yapılır. Bu miktarlar, bu hesabı açan bankalarda değişkenlik gösterir.

Hesap açılış tarihindeki kurla vade sonundaki kura bakılmaz. Ana para ve kâr/faiz payı, ne kadarsa, miktar banka tarafından hesap sahibine ödenir. Vade sonu kuruyla hesaplanan paranın, anapara ve kâr/faiz oranında büyük olması durumunda, aradaki fark Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ödenir.

Hesap sahibi, vadesinden önce para çekmeye kalkarsa; vade bozulmuş olur ve kur korumalı mevduat hesabının faiz desteğinden yararlanılmaz.

Kur korumalı Mevduat Faizi Oranları Nasıl Belirleniyor?

Kur korumalı mevduat hesabına uygulanacak faiz oranı, Merkez Bankası tarafından belirleniyor. Aynı zamanda kur korumalı mevduat faizi oranları hesaplanırken; Merkez Bankası’nın saat 11.00’de açıkladığı döviz alış kurları baz alınır. Bunun yanında bankalar tarafından uygulanacak faiz oranı ise, en düşük 300 bp üstünde belirleyebiliyorlar.

Diğer yandan en yüksek faiz oranı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncelleniyor ve güncellenen tarih sonrasında açılan hesaplar için geçerliliğini koruyor.

Kur Korumalı Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanıyor?

Kur korumalı mevduat hesabı yalnızca yurtiçi yerleşikler tarafından açılabilir. Kur korumalı mevduat faizi hesaplama yapılırken, kur korumalı mevduat hesabı açıldığında; vade başlangıç tarihi itibariyle oluşan kur ile, vade sonundaki kur arasındaki değişim hesaplanarak yapılır.

Kur farkı üzerinden oluşan tutar ile faiz tutarı karşılaştırılır ve yüksek olan tutar belirlenerek ödemeler yapılır. Bunun yanında, vade dolmadan herhangi bir çekim yapılması durumunda; hesap vadesiz hesaba dönüşür ve alınacak faiz miktarı ortadan kalkmış olur.

Ayrıca vadesinden önce hesap kapatıldığındaki kur, Merkez Bankası’nın kurundan düşük olursa; hesap bakiyesinin o kur üzerinden güncelleneceği unutulmamalıdır. Yani kur düştüğünde, ana parada eksilme olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Et ve Süt Ürünleri Uzun Ömürlü Olsun! Pratik Muhafaza Yöntemleri
Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!