Kuraklık Kırıkkale'de Tarımı Nasıl Vurdu? Domates ve Soğan Hasadında Şok Verim Kaybı!

Kırıkkale'de domates ve soğan hasadı kuraklık nedeniyle çiftçilerin umudunu kırdı. Yüzde 50'ye varan verim kaybı yaşayan çiftçiler, günlük bin liranın üzerinde yevmiye ödemesine rağmen işçi bulmakta zorluk çekiyor. Verim düşüşü ve iş gücü sıkıntısı, gelecekte tarımsal üretkenliği tehdit ediyor

Kırıkkale'de domates ve soğan hasadı, yaşanan kuraklık nedeniyle büyük bir sıkıntıya dönüştü. Çiftçiler, bekledikleri verimin yarısını bile elde edemezken, iş gücü eksikliği ile karşı karşıya kalıyor. Bölgede, günlük bin liranın üzerinde yevmiye ödemelerine rağmen, tarlada çalışacak işçi bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Kuraklık, patates, domates ve soğan gibi ürünlerde yüzde 50'ye varan verim kayıplarına neden oldu. Çiftçiler, tarlalarında yeterli yağış olmadığı için ürünlerini düşük fiyatlarla satmak zorunda kalıyor. Keskin ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Doğan, salçalık domatesin kilosunu 2 liradan, sofralık domatesin kilosunu ise 5 liradan sattıklarını belirtti. Ayrıca, soğan ve patatesi aracıya 5 liradan verdiklerini ekledi. İşçi bulamamanın yanı sıra, ücretlerin 800 ila bin 300 lira arasında değiştiğini ifade eden Doğan, "Böyle devam ederse, ileriki senelerde ekim yapamayabiliriz" dedi.

Mustafa Bostan ise kuraklığın ciddi verim kaybına yol açtığını ve normalde dekara 5 ton ürün alırken bu yıl 2-3 ton civarında kaldıklarını belirtti. Kuraklık olmasaydı verimin daha yüksek olabileceğini ve zararın daha az olacağını vurguladı. Tarımsal üretkenliği tehdit eden bu durum, çiftçilerin gelecekte tarım yapma umutlarını da zorlaştırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.