Kuraklık ve Kirlilik Eğirdir Gölü’nü Metan Gazı Yatağına Dönüştürdü

Eğirdir Gölü'nün kuzey kesiminde metan gazı dumanı belirlendi. TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün bu bölgesinin metan gazı yatağına dönüştüğünü açıkladı. Kirlenme ve kuraklık nedeniyle su seviyesinin hızla düştüğünü vurgulayan Kesici, acil araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Eğirdir Gölü'nün kuzey bölgesinde metan gazı dumanı belirlendi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün bu kısmının metan gazı yatağına dönüştüğünü açıkladı.

Son günlerde yaşanan ciddi kirlilik ve kuraklık, 1960 öncesinde 518 kilometrekare olan Eğirdir Gölü’nün yüzeyinin 2024'te 426 kilometreye düşmesine yol açtı. Gölün kuzey kesimlerinden gökyüzüne yükselen dumanlar dikkat çekti. Dr. Kesici, göl yüzeyinin giderek azalmakta olduğunu vurguladı. Gölün ortalama derinliği 1950'de 16 metre iken, yıllar içinde bu değer 2024 Temmuz’unda 3,2 metreye kadar düştü.

8 Ağustos'ta Kaynarca mevkisinde bir balıkçının, metan gazı çıkışı sebebiyle fokurdayan suyu görüntülemesi, durumu daha da netleştirdi. Dr. Kesici, bu konuda yapılacak araştırmaların acilen açıklanması gerektiğini belirtti. Gölün kuzey bölgelerinde tekrar duman yükselmesi gözlemlendi ve Dr. Kesici, "Gölün kuzey kısmı adeta metan gazı yatağına dönüşmüş" şeklinde yorumda bulundu.

Dr. Kesici, "Bu sazlıklarla kaplı alan 2-3 yıl önce tamamen suyla örtülüydü. Ancak şimdi kirlilik nedeniyle dip çamurundan çıkan metan gazı sürekli yanmakta. Bu, birçok çöplükteki metan gazı yangınlarına benziyor. Bataklık sebebiyle buraya ulaşmak tehlikeli. Ağırlık iş makineleriyle setler oluşturmaya çalışılsa da gaz çıkışı ve yanma devam ediyor. Önceki yıllarda da göl içinde benzer fokurdama ve kıyıda yanmalar yaşanıyordu" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.