BM ve ITU'nun raporuna göre, dünya çapında e-atık miktarı hızla artarken geri dönüşüm oranı düşüyor. 2030'a kadar 82 milyon ton e-atık öngörülüyor. Uzmanlar, artan e-atık yönetimi için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yayımlanan "4. Küresel E-Atık İzleme (GEM)" raporu, elektronik atıkların hızla arttığını ve geri dönüşüm oranının düştüğünü gösteriyor.
Rapora göre, dünyada e-atıkların miktarı belgelenen geri dönüşüm miktarından 5 kat daha hızlı bir şekilde artıyor. 2022 yılında bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi e-atıkların miktarı, 2010'a kıyasla %82 artarak 62 milyon tona ulaştı. Bu miktarın, 1.55 milyon 40 tonluk kamyonu doldurabilecek kadar olduğu belirtiliyor.
Gelecek on yılda elektronik atıkların üçte bir oranında artması bekleniyor ve 2030'a gelindiğinde yıllık e-atık miktarının 82 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Raporda, e-atıkların içerisinde zehirli maddeler bulunabileceği ve çevre ile insan sağlığı için risk teşkil ettiği vurgulanıyor.
Ancak, e-atıkların geri dönüşüm oranı düşüş gösteriyor. 2022'de %22.3 olan geri dönüşüm oranının, 2030'a kadar %20'ye düşmesi bekleniyor. BM raporuna göre, ülkelerin e-atık toplama ve geri dönüşüm oranlarını %60'a çıkarabilmeleri durumunda, bu durumun sağlayacağı faydaların maliyeti 38 milyar doları aşacak.
UNITAR Sürdürülebilir Döngüler Programı Kıdemli Uzmanı Kees Balde, elektronik ürünlerin kolayca atık haline geldiğini ve bunların çoğunun iyi yönetilmediğini belirtiyor. Balde, altyapıya daha fazla yatırım yapılması, elektronik eşyaların onarımı ve yeniden kullanımının teşvik edilmesi gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor ve bu yatırımların kendini amorti edeceğini ifade ediyor.