Küresel Isınma Avrupa'da Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkları Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Küresel ısınma, Avrupa'da sivrisinek kaynaklı hastalıkların artmasına yol açıyor. Sıcaklık ve rutubet artışıyla sıtma ve dang humması gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Uzmanlar, sıcak bölgelerin ötesinde Avrupa'da da hastalık salgınlarının yayılacağını belirtiyor.

Küresel ısınmanın etkileri sadece doğal dengeleri değil, insan sağlığını da tehdit ediyor. Son araştırmalar, Avrupa'da sıcaklık ve rutubet artışının sivrisinek kaynaklı hastalıkları, özellikle de sıtma ve dang humması gibi önemli sağlık sorunlarını artırdığını gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun sadece tropikal bölgelerle sınırlı kalmayacağını ve daha geniş coğrafyalarda hastalık salgınlarının yayılacağını vurguluyorlar.

Küresel ısınmanın etkileri sadece buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesiyle sınırlı değil; artık insan sağlığına yönelik tehditler de kapımızda. Son araştırmalar, sivrisinek kaynaklı hastalıkların küresel ısınma ile birlikte dünya genelinde, özellikle Avrupa'da arttığını ortaya koyuyor.

Sıtma ve dang humması gibi hastalıkların yükselen sıcaklık ve rutubet oranlarıyla doğrudan bağlantılı olarak arttığını belirten uzmanlar, küresel ısınmanın sivrisineklere daha sıcak, daha nemli koşullar sağladığından dolayı son 80 yılda sıtma ve dang humması gibi hastalıkların görülme sıklığının büyük ölçüde arttığını ifade ediyorlar.

Barselona Süper Bilgisayar Merkezi'nden Profesör Rachel Lowe, bu konuda dünya genelinde farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Prof. Lowe, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin Barselona'daki küresel kongresinde, sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılımı hakkında bir sunum yapacak.

Uzmanlar, özellikle Kuzey Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi şu anda etkilenmeyen bölgelerde hastalık salgınlarının görülmesinin yayılacağı konusunda uyarıda bulunuyorlar.

The Guardian'da yer alan habere göre; geleneksel olarak tropik ve subtropikal bölgelerle sınırlı olan dang humması, don olaylarının sık yaşandığı bölgelerde sivrisinek larvalarının ve yumurtalarının hayatta kalmasını engelleyerek kontrol altında tutulabiliyordu. Ancak, küresel ısınma ile birlikte kış mevsimlerinin kısalması ve don olaylarının azalması, bu hastalığın daha geniş bölgelere yayılmasına neden oluyor. Uzmanlar, dang humması virüsünü taşıyan Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus)’nin artık 13 Avrupa ülkesinde (İtalya, Fransa, İspanya, Malta, Monako, San Marino, Cebelitarık, Lihtenştayn, İsviçre, Almanya, Avusturya, Yunanistan ve Portekiz) yerleşik hale geldiğini ve bu sayının artmaya devam edeceğini öngörüyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Ebeveynlerin Akademik Beklentileri ve Cinsiyet Önyargısı: Yeni Araştırma Buluşları
Kim Jong-un Onaylı Yeni Balistik Füze Testi
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin'i Barış Görüşmelerine Katılmaya Davet Etti
Gazze'deki Cibaliye mülteci kampına Saldırı Düzenlendi
Peru'da Trans Hakları İçin Sokaklara Dökülen Protestocular: Cinsiyet Kimlikleri Hastalık Değildir