Kürtçe tiyatro oyununun PKK propagandası olarak gösterilmesi”nin somut gerekçeleri nelerdir?

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu İBB Şehir Tiyatroları'nda oynanacak kürtçe oyunun yasaklanması hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması için bir soru önergesi verdi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Yeneroğlu, İBB Şehir Tiyatroları tarafından izleyicilerle buluşturulacak olan ilk Kürtçe tiyatro oyununun "PKK propagandası" denerek yasaklanmasıyla ilgili İçişleri Bakanı Soylu'ya soru önergesi yöneltti.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İBB Şehir Tiyatroları'nın ekim programında yer alan ve "Bêrû" adlı Kürtçe oyunun Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması için bir soru önergesi verdi. DEVA Partisi Yeneroğlu, kaymakamlığın yasaklanma gerekçesi olarak "kamu düzenini bozabileceği" gerekçesine vurgu yaptı. Yeneroğlu, İçişleri Bakanlığı'nın oyunun yasaklanmasıyla ilgili yaptığı "PKK terör örgütünün propagandasını yaptığı" açıklamasına atıfta bulunarak, "İtalyan yazar Dario Fo’nun kaleme aldığı oyunun kamu idarecileri tarafından yapılan açıklamalar ile 'PKK propagandası olarak gösterilmesinin Yeneroğlu'ndan Soylu'ya Kürtçe tiyatro oyunu hakkında 'yasal değil' göndermesi 2003 yılından bugüne sahnelenmekte olan tiyatro oyunu neden bugün yasaklanmıştır? Söz konusu oyun PKK propagandası ise şimdiye kadar neden engellenmemiştir?" diye sordu. 

 Yeneroğlu'nun Soylu'nun yanıtlaması için yönelttiği sorular şöyle:

  1. Yasaklanan oyun içeriği itibariyle sermaye-devlet ilişkinlerini anlatırken hangi gerekçe ile “kamu düzenini bozma nedeni ileri sürülerek” yasaklanmıştır?
  2. İtalyan yazar Dario Fo’nun kaleme aldığı oyunun kamu idarecileri tarafından yapılan açıklamalar ile “PKK propagandası olarak gösterilmesi”nin somut gerekçeleri nelerdir?
  3. 2003 yılından bugüne sahnelenmekte olan tiyatro oyunu neden bugün yasaklanmıştır? Söz konusu oyun PKK propagandası ise şimdiye kadar neden engellenmemiştir?
  4. Uzun yıllardır oynanan bir tiyatro oyunu için, bugün, kamu düzenini bozduğu gerekçesinin ileri sürülmesi için idare tarafından oyun metninde bir değişiklik tespit edilmiş midir? Edilmiş ise ne zaman ve nasıl bir değişiklik tespit edilmiştir?
  5. Tiyatro oyunundaki hangi sözler veya sahneler nedeniyle kamu düzeni bozulmaktadır? Tiyatro oyununun sahnelenmesiyle kamu düzeni nasıl tehlikeye düşmektedir?
  6. Yakın ve somut tehlike olmadığı halde bir tiyatro oyununun, idare tarafından yasaklanması mümkün müdür?
  7. Temel hak ve hürriyetler anayasaya göre ancak kanunla sınırlandırılabilir. Düşünce ve ifade hürriyetinin bir görünüm şekli olan söz konusu tiyatro hangi gerekçe ile hangi kanunun hangi maddesi uyarınca yasaklanmıştır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Alaşehir İYİ Parti İlçe Başkanı ve yönetiminden sekiz kişi istifa etti ve CHP'ye geçti
Kişisel veriler yurt dışına aktarılıp, yurttaş güvenliği ihlal ediliyor
İktidar ile Anayasa değişikliği konusunda yan yana gelmemiz mümkün değil
AK Parti'de hükûmetin 2028'e kadar gidemeyeceği konuşuluyor
Erdoğan dışında ‘yeni politikalar üretebilen isimler olmadığı’ dillendiriliyor