Kürtlerin yüzde 71,8'i HDP'nin kapatılmasını 'olumsuz' buluyor

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) kapatma davası süreci başlatıldı. Peki Kürtler HDP'nin kapatılması ihtimalini nasıl değerlendiriyor?

bianet'ten Ruken Tuncel'in haberine göre; Diyarbakır merkezli Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, HDP'nin kapatılması ile ilgili bir kamuoyu yoklaması yaptı. Yapılan araştırma sonucunda Kürtlerin yüzde 71,8'inin HDP'ye açılan kapatma davasını 'olumsuz' bulduğu ortaya çıktı.

Anket sonucu sonrası akıllara Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in bir canlı yayında sarf ettiği "Doğu ve Güneydoğu'daki halk, oy veren 6,5 milyon kişi HDP kapatılıyor diye sevinç içinde." sözlerini getirdi.

Öte yandan milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'na yapılanları 'siyasi iradeye darbe' olarak görenlerin oranı yüzde 33,5 olarak belirtildi.

Araştırmanın sonucuna ilişkin bianet'e değerlendirmede bulunan Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, HDP'nin kapatılmasını olumlu bulanlarının oranın da yüzde 12 olduğunu ve bu oranın oldukça  yüksek olduğunu söyledi. 

"Kürt seçmenin siyasete güveni azaldı"

"HDP'nin kapatılması davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine sadece HDP seçmeninin değil, AKP, CHP, İYİ Parti hatta MHP seçmeni olumsuz değerlendiriyor" diyen Genç, şunları söyledi: 

"Kürt seçmeninin özellikle HDP seçmeninin siyasete güveni azalmış durumda bu nedenle çok özel anlamlar yüklemiyor. Fakat siyaset alanına güvensizlik artsa da siyaset kulvarlarının korunması gerektiğini düşünüyor. HDP'nin geri çekilmesini söyleyen seçmen de var  ama bunu söylerken, Meclis'in işlevsiz olduğunu Meclis'in işlevli kılınması için politika üretmeleri gerektiğini söylüyor siyasetçilerine, bir misyon yüklüyor. Aynı zamanda seçmen muhalefete ittifaklar kurma çağrısında bulunuyor. Muhalefete etkin siyaset yapmasını öneriyor."

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kirli Sepeti Dizisi Final Kararı ile Şok Etti!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin Konusunu Görüşmek Üzere Yurtdışına Çıkıyor
Kirli Sepeti Final Yapıyor: Karakterlerin Sonu Ne Olacak?
AK Partili Külünk'ten Şok İddia: Erdoğan'a Düzmece Anketler Sunuldu!
Sosyal Medyada Diyanet'e Ezan Tartışması: Ezanı Selahattin Paşalı Okusun!