Kurtulmuş'tan Anayasa'nın 3. Maddesine Eleştiri: 'Devletin Ülkesi ve Milleti Olmaz!

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Anayasa'nın 'değiştirilmesi teklif edilemez' maddeleri arasında yer alan 3. maddenin tartışmaya açılabileceğini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tartışılmaz maddelerinden biri olan 3. maddenin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu açıklama, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve siyasi tartışmaları beraberinde getirdi.

'HERKESİN FİKRİNİ ORTAYA KOYACAĞI BİR SÜREÇ OLMALI'

Yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi veren Kurtulmuş, anayasa yapım sürecinde şeffaf ve katılımcı bir süreç yönetilmesi gerektiğini vurguladı. "Herkesin fikrini ortaya koyacağı bir süreç yürütmek zorundayız. TBMM Başkanlığı olarak bu müzakere sürecini şeffaf bir şekilde yönetmek bizim görevimizdir." diyen Kurtulmuş, anayasa değişikliği için kapsamlı bir uzlaşı gerektiğini ifade etti.

'DEVLETİN ÜLKESİ VE MİLLETİ OLMAZ'

Kurtulmuş’un en dikkat çeken açıklaması ise Anayasa'nın 3. maddesi hakkında oldu. Bu madde, Türkiye'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğunu ifade ediyor. Ancak Kurtulmuş, "Bu devletin aslı millettir. Devlet, milletin işlerini yönetmek için vardır. Anayasa'da yer alan 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' tabiri değişmelidir. Çünkü devletin ülkesi ve milleti olmaz. Bu metin, milletin gücü üzerine yükselen devlet anlayışı ile yeniden ele alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

ANAYASA'NIN 3. MADDESİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 3. maddesi, devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkentini düzenliyor. Bu madde, Anayasa'nın 4. maddesi ile "değiştirilmesi teklif edilemez" olarak korunma altına alınmıştır. Söz konusu madde şu şekildedir:

"Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı 'İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara’dır."

Kurtulmuş’un bu açıklamaları, anayasa değişikliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı ve çeşitli siyasi çevrelerde geniş yankı uyandırdı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.