Kuşaklar Arası Yoksulluk ve Değişen Tatil Alışkanlıkları: TÜİK Araştırması

TÜİK araştırması: Kuşaklar arası geçişte yoksulluk artıyor! Gelen verilere göre, 14 yaşındayken et, tavuk, balık alabilenlerin %72,4'ü artık iki günde bir alabiliyor. Ayrıca, babası işveren olanların %39,2'si şimdi ücretli çalışıyor. Kiracı oranı ise %47'ye çıktı.

TÜİK'in son araştırması, kuşaklar arası geçişte ekonomik ve sosyal koşulların dramatik değiştiğini gösteriyor. Özellikle, geçmişte günlük et, tavuk, balık alabilenlerin %72,4'ü şimdi bu ürünleri iki günde bir alabiliyor. İşveren babalardan gelenlerin %39,2'si artık ücretli çalışıyor. Kiracı oranı %47'ye yükselirken, tatil olanaklarında da ciddi daralma yaşanıyor. Detaylar haberimizde!

TÜİK'in yaptığı araştırma, eğitim, maddi durum ve sosyal yaşamda kuşaklar arasındaki aktarımın nasıl gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Araştırma genel olarak, geçmişe göre yoksulluğun arttığını gösteriyor. Örneğin, 14 yaşındayken evlerine günde en az bir kez et, tavuk ya da balık alınan fertlerin yüzde 72,4'ü şu an kendi evlerine bu tarz şeyleri iki günde bir alabiliyor. Bu durumda olan fertlerin oranı yüzde 27,6 olarak belirlendi.

Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı dönemde yapılan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ile birlikte özel bir çalışma olan bu araştırma, bugün 25-59 yaş grubundaki fertlerin durumunu, kendileri 14 yaş civarında iken ebeveynlerinin durumuyla karşılaştırılıyor.

ET, BALIK VE TAVUK 'HAYAL' OLDU

Kendisi 14 yaşında iken evine günde en az bir kez et, tavuk ya da balık alınan fertlerin yüzde 72,4'ünün şu an kendi evine bu tarz şeyleri iki günde bir alabildiği, yüzde 27,6'sının ise hiç alamadığı belirlendi.

ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİLERİ VE İKTİSADEN FAAL OLMAYANLAR

Fertler 14 yaş civarındayken babası işveren veya kendi hesabına çalışanların yüzde 39,2'si şu an ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 14,5'i işveren veya kendi hesabına, yüzde 5,6'sı ücretsiz aile işçisi olarak çalışırken bu fertlerin yüzde 40,6'sının ise iktisaden faal olmadığı görüldü.

GELİR DURUMU DEĞİŞENLER

Kendisi 14 yaş civarında iken ailesinin maddi durumunu "çok kötü" olarak belirtenlerin yüzde 16,5'i şu an en yüksek yüzde 20'lik gelir grubunda yer alırken, yüzde 25,5'i ise en düşük grupta yer aldı. Kendisi 14 yaş civarında iken ailesinin maddi durumunu "çok iyi" olarak belirtenlerin yüzde 40,6'sı şu an en yüksek gelir grubunda iken yüzde 7,6'sı ise en düşük grupta yer aldı.

YÜZDE 47'Sİ KİRACI

14 yaş civarındayken ailesi ev sahibi olanların, yüzde 57,7'sinin şu an oturduğu konutta mülkiyet durumu "ev sahibi", yüzde 26,3'ünün ise "kiracı" olduğu tahmin edildi. Mülkiyet durumu "kiracı" olanların, yüzde 40'ı şu an oturduğu konutun sahibi iken yüzde 47,7'sinin ise kirada oturduğu belirlendi.

ESKİ TATİLE GİDENLERİN YÜZDE 70'İ ARTIK GİDEMİYOR

Fertler 14 yaşındayken tüm ailesiyle bir haftalık tatil masrafını karşılayabilen hanelerde yaşayanların yüzde 59,6'sının şu anki hanesi ile bir haftalık tatil masrafını karşılayabildiği, maddi yetersizlik nedeniyle tatil masrafını karşılayamayan hanelerde yaşayanların ise yüzde 69,1'inin şu anki hanesi ile de bu masrafı karşılayamadığı görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yapı Kredi Bankası Satılıyor mu? Koç Holding'ten Açıklama Geldi!
Türkiye'nin 22 yıllık ve TOGG parçaları üreten dev otomotiv devi iflas ediyor!
Bankacılık Sektöründe Deprem! Yapı Kredi Hisseleri Rekor Kırdı
Türkiye'nin en tanınmış ekonomisti açıkladı: İşte doların yıl sonu görebileceği rakam!
Altın fiyatlarındaki son durum: 21 Mayıs güncel altın tutarları