Değişen koşullar, insanların yatırım alışkanlıklarında da farklılıklara yol açıyor. Ancak altına olan ilgi, her zaman en yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Geçen yıl yatırımcısına yaklaşık %80 getiri sağlayan altın, bu yılın ilk aylarında da dikkat çekici artışlar gösterdi. Vatandaşların, enflasyona karşı varlıklarını koruma isteğiyle altına olan ilgisi sürekli artarken, dolandırıcılık olaylarında altının kullanımı da artış gösterdi.
Merkez Bankası'nın son üç aydır faiz oranlarını değiştirmemesi ve yılın son çeyreğinde faiz indirimi yapacağına dair beklentiler, yıl sonunda altın fiyatlarının artacağı yönünde yorumlara yol açarken, bu durum dolandırıcılık vakalarının artmasına rağmen kuyumcuların kesme altın alımını büyük ölçüde durdurmasına neden oldu.
BARKOD VE SERİ NUMARASI BULUNMAYAN ALTINLAR SATIN ALINMAYACAK
Türkiye genelinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle kuyumcular, barkod ve seri numarası bulunan altınları bile zaman zaman kabul etmeyebilirken, bu özelliklere sahip olmayan kesme altınları hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini belirttiler.
Kesme altınların üzerinde barkod veya seri numarası bulunmadığı için dolandırıcılar, bu altınları sahte olarak üretip piyasaya sürebiliyor. Bu durum, altın yatırımcılarının mağdur olmasına yol açıyor. Kuyumcular, yatırımcıları kesme altın alım-satımından kaçınmaları konusunda uyardı. Paketli altınlarda seri numarası, üretici firma gibi bilgilerin yer alması nedeniyle bu altınların sahte olma ihtimali, kesme altınlara kıyasla çok daha düşük.
KESME ALTIN NEDİR?
Kesme altın, kuyumcular tarafınca üretilen ve gramı tartılarak satılan bir altın türüdür. Bu altınların özellikleri arasında üzerinde barkot veya seri numarası bulunmaması yer almaktadır. Kuyumculuk sektöründe yaygın olarak tercih edilen kesme altın, çoğu zaman yatırım amaçlı alınmakta ve satılmaktadır