Kuyumcular, O Altını Almayacak! Elinde Olanlar Hemen Satmalı

2024 yılında da altın fiyatları zirvede seyretmeye devam etti. Ancak kuyumcuların alışılmışın dışında bir karar aldığı dikkat çekiyor: Elinde o altından olanlar hemen satmalı! Çünkü artık kuyumcular bu tür altınları almayacaklar.

Bu durumda, uzun vadeli yatırımlarını sürdüren ve altınlarını bozdurmayan yatırımcılar önemli bir kazanç elde etti. Ancak kuyumcular, altınları geri almaktan kaçınarak bu konuda vatandaşları uyarıyor.

Özellikle "kesme altın" olarak bilinen altınların kuyumcular tarafından geri alınmadığı vurgulanıyor. Bu altın türlerinin üzerinde barkot veya seri numarası olmaması nedeniyle dolandırıcılık vakalarının sıkça yaşandığı belirtiliyor.

Antalya'da bir kuyumcu olan Çağrı Yılmaz, "Ucuz altın diye bir inanış halk arasında var, ancak aslında ucuz altın diye bir şey söz konusu değil. Kesme altını satmak da zor, pek çok kuyumcu şu anda bunları almıyor. Paketli altınlar ise seri numarası ve üretici bilgileriyle birlikte gelir" diyor.

Günümüzde vatandaşlar, paketli altınlar yerine daha ekonomik olan "kesilmiş altın" adı verilen yarı mamul ürünleri tercih etme eğilimindedir. Ancak uzmanlar, kesilmiş altınların üzerinde barkot veya damga olmaması ve ayarının sadece uzmanlar tarafından ayırt edilebilmesi nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak uyarıda bulunuyorlar.

Kuyumcu Halil Güvençoğlu da, çoğu zaman vatandaşların 24 ayar tasarruf altınları tercih ettiğini belirterek, "Kesme altın" olarak adlandırılan ürünleri önermiyor. Bu altınların patent veya seri numarası bulunmaması nedeniyle satışının zor olabileceğini ifade eden Güvençoğlu, bu nedenle paketli altın almanın daha mantıklı ve güvenli bir seçenek olduğunu söylüyor.

Son 10 yılda altına olan yatırımın arttığını belirten Çağrı Yılmaz, "Ucuz altın" algısının hatalı olduğunu vurgulayarak, "Kimse gerçek altını ucuz vaat etmez, ancak düşük ayarlı altınlar olabilir. Kesme altına olan talep artıyor, ancak bu altın türü sahtekarlığa çok açık" diyor ve paketli altının daha güvenli bir seçenek olduğunu belirtiyor.

Kuyumcular, vatandaşları kesme altın yerine paketli altın almaya teşvik ediyor ve kesme altınların geri alınmadığını belirtiyor. Paketli altınlar ise seri numarası ve üretici bilgileriyle daha güvenli bir seçenek olarak öne çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Özgür Özel'den Tokat'taki patlamaya ilişkin açıklama geldi!
Ünlü peynir markasında bakteri tespiti, tüketicileri alarma geçirdi! Ürünler raflardan toplanıyor!
Michael Schumacher'in Tedavi Masrafları İçin Satışlar: Formula 1 Efsanesinin Zorlu Mücadelesi
"Bu ülkeye bahar 105 yıldır Samsun’dan gelir!"
19 Mayıs'ta çalışan asgari ücretliler için 850 TL ek ödeme!