Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, nükleer silah kullanımını tehdit ederek Güney Kore'yi yok etme niyetini açıkladı. Bu açıklama, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un, nükleer silah kullanımının Kim yönetiminin sonunu getireceği yönündeki sözlerine bir yanıt niteliği taşıyor. Yoon, Kim'in bu tür bir girişimde bulunmasının, Güney Kore-ABD ittifakının "kararlı ve ezici tepkisiyle" karşılaşacağını vurguladı.
Gözlemciler, Kuzey Kore meclisinin önümüzdeki hafta Kore Yarımadası'nda düşmanca bir "iki devlet" sistemini anayasal olarak ilan edeceğini öngörüyor. Bu adım, Güney Kore ile uzlaşmanın resmen reddedilmesi anlamına geleceği gibi yeni ulusal sınırların belirlenmesine de yol açacak.
Kim, özel operasyon birliklerini ziyaret ederken, Güney Kore’nin askeri güçlerini ülkesinin egemenliğine bir ihlal olarak değerlendirdi. Bu durumda ordusunun sahip olduğu tüm saldırı güçlerini, nükleer silahlar da dahil olmak üzere "tereddüt etmeden kullanacağını" belirtti. Kim, Güney Kore’nin resmi adını kullanarak, "Böyle bir durum olursa, Seul ve Kore Cumhuriyeti'nin kalıcı varlığı imkansız hale gelecektir" ifadesini kullandı.
Kuzey ve Güney Kore arasındaki düşmanlık, Kim'in son yıllarda yaptığı provokatif füze testleri ve Güney Kore-ABD askeri tatbikatlarının artmasıyla en kötü seviyeye ulaştı. 2019'dan bu yana, iki ülke arasındaki tüm iletişim kanalları ve değişim programları duraklama aşamasına geldi.
Bu yılın ocak ayında Kim, iki ülke arasında barışçıl bir birleşim fikrini ortadan kaldırmak ve Güney'i "değişmez bir baş düşman" olarak pekiştirmek amacıyla Kuzey Kore Anayasası'nın yeniden yazılmasını talep etmişti. Ayrıca, Kore Savaşı sonrası çizilen batı deniz sınırlarını tanımadığını ve yeni anayasada Kuzey’in topraklarının net bir tanımının yer alması çağrısında bulunmuştu.
Son olarak, Kuzey Kore'nin, sınırın diğer tarafına çöp taşıyan balonlar göndermeye devam ettiği bildirildi. Mayıs ayı sonundan bu yana, Kuzey Kore, Güney Kore'ye doğru binlerce çöp taşıyan balon fırlatmış durumda.