Kuzey Kore'den kaçanlar anlattı: "1990'lardan çok daha farklı"

Güney Kore'nin kapsamlı araştırması, Kuzey Kore'de yaşam koşullarının zorluğunu gün yüzüne çıkardı. Mültecilerin çoğu gıda yardımı almadıklarını belirtirken, gelirlerine el konma ve dış etkilerin arttığı görüldü.

Güney Kore yönetimi, Kuzey Kore'deki koşullara dair önemli bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 2013-2022 arası 6.300 Kuzey Koreli mülteciyle yapılan görüşmeler, ülkede yaşanan zorlukları gün yüzüne çıkardı.

Rapora göre, çoğu mülteci Kuzey Kore'de resmi gıda yardımı almadıklarını ve hayatta kalmak için resmi olmayan yollara başvurduklarını belirtti. Kim Jong-un'un göreve gelmesiyle gelirlerine el konma ve rüşvet verme oranlarının arttığı görüldü.

Araştırma ayrıca dış dünyanın kültürel etkisinin arttığını gösterdi. Kuzey Kore'den kaçanların büyük çoğunluğu Çin ve Güney Kore dizileri gibi yabancı içeriklere maruz kaldıklarını ifade etti.

Birleşme Bakanı Kim Yung-ho, ülkedeki yaşam koşullarının hâlâ gelişmemiş olduğunu ve piyasalaşmanın birçok şekliyle karşılaşıldığını belirtti. Kim Jong-un'un gıda ve temel yaşam ihtiyaçlarının sağlanmasının önemini vurgulamasıyla birlikte, Kuzey Kore'deki sosyo-ekonomik durumun gözden geçirilmesi gerekiyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.