Kuzey Kore'nin, vatandaşlarını daha sıkı bir şekilde izlemek ve kontrol etmek amacıyla Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia ediliyor. "38 North" internet sitesinde yayımlanan bir rapora göre, bu iddia Kuzey Kore'deki dijital gelişmeleri inceleyen, 100 Kuzey Koreli katılımcıyla yapılan anketler ve ülkeden kaçan 40 kişiyle gerçekleştirilen mülakatlara dayanıyor.
Raporda, Kuzey Kore hükümetinin, Çin'den satın aldığı teknolojiyle dijital gücünü artırmaya çalıştığı belirtiliyor. Hükümetin, okullar ve iş yerlerine güvenlik kameraları yerleştirerek ülke nüfusunu daha yakından izlemeye çalıştığı ve vatandaşlardan parmak izi, fotoğraf ve diğer biyometrik verileri topladığı öne sürülüyor.
"AKILLI KART" FORMATINDA ÇIKARDI
Kuzey Kore'deki kameraların çoğunun Çin şirketlerinden satın alındığı ve bazılarının yüz tanıma teknolojisi gibi gelişmiş özelliklerle donatıldığı ifade ediliyor. Ülkedeki trafik kamerası ağının genişletilmesinin araç plakalarını kaydetmek amacıyla yapılmış olabileceği düşünülüyor.
Raporda, Kuzey Kore'nin 2021'den itibaren yeni kimlik kartlarını parmak izi, fotoğraf ve kan testi gibi bilgileri içeren "akıllı kart" formatında çıkardığı belirtiliyor. Bu durumun, vatandaşların devlet tarafından biyometrik profillerinin oluşturulmasına yönelik bir çaba olduğu yorumu yapılıyor. Ancak, rapor aynı zamanda Kuzey Kore'nin kötü elektrik tedariki ve zayıf ağ bağlantısı problemleriyle mücadele ettiğini ve bu durumun dijital çabalarını olumsuz etkilediğini vurguluyor.
Raporun ortak yazarlarından Martyn Williams, Kuzey Kore'nin verileri işlemek için uygun bilgi işlem altyapısının kurulması gerektiğini belirterek, bu sürecin ulusal ve hatta şehir düzeyinde zorlu bir görev olduğunu ifade ediyor.