Kuzey yarım küre için güçlü bir jeomanyetik fırtına uyarısı yapıldı!

NOAA, Güneş'ten kaynaklanan patlamaların yol açabileceği, 2005'ten beri görülmemiş bir şiddette jeomanyetik fırtınanın bugün veya yarın kuzey yarım küreyi etkileyebileceğini duyurdu.

NOAA'nın açıklamasına göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar nedeniyle 2005'ten bu yana ilk kez bu yoğunlukta bir jeomanyetik fırtına bekleniyor. Tahminlere göre, G4 sınıfı olarak sınıflandırılan bu şiddetli fırtınanın hafta sonu boyunca devam etmesi öngörülüyor. Bu fırtınanın, uydu iletişim sistemleri ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Kuzey yarım kürede, jeomanyetik fırtınanın kutup ışıklarının görülebileceği tahmin ediliyor. Bilim insanları, bu kadar güçlü bir jeomanyetik fırtınanın son derece nadir olduğunu ve 2005'teki fırtınayı hatırlatıyor. Fırtınanın kaynağı, Güneş'in Bölge 3664 olarak adlandırılan ve Dünya'nın 16 katı büyüklüğünde olan karmaşık bir güneş lekesi kümesi.

MUHTEMEK ETKİLERİ KONUSUNDA UYARI YAPILDI

NOAA'nın açıklamasında, Dünya'ya yaklaşmakta olan fırtınanın potansiyel etkilerine vurgu yapılırken, "geniş çapta voltaj kontrolü sorunlarının meydana gelebileceği" ve yörüngedeki uydularda "sürtünme, yönlendirme ve hareket sorunları" yaşanabileceği ifade edildi.

Söz konusu fırtınanın neden olabileceği uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar, saatler süren kesintiler veya bazı cihazların hiç çalışmaması gibi olası etkiler belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.