TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2024 yılının son 50-60 yılın en soğuk kışlarından biri olma ihtimali olduğunu belirtti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının geçtiğimiz hafta itibarıyla batı kesimlerden başlayarak ülke genelinde 10 ila 18 derece düşerek mevsim normallerinin altına indiğini duyurmuştu. İzmir'de kasım ayı için ortalama sıcaklık 14 derece civarında iken bu yıl sıcaklıkların 7,5-8 dereceye kadar düştüğünü belirten Prof. Dr. Yaşar, "Türkiye genelinde kış, oldukça erken ve sert başladı. Kar yağışı Van ve Ankara gibi bölgelerde beklenenden erken gerçekleşti," ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu sert kışın doğal bir dengeleme süreci olduğunu altını çizdi:
"Doğa, aşırı sıcaklıkların peşinden kesinlikle kendini soğuk bir dönemle dengeler. 2020-2022 yılları arasında yaşanan kuraklık ve yağış azlığı, bu dengenin bir parçası. Süper El Niño ile dünya genelinde aşırı yağışlar yaşandı. Şimdi La Niña etkisiyle soğuma ve yerel yağışlar bekliyoruz."
Prof. Dr. Yaşar, barajlardaki doluluk oranlarının düşük olduğunu belirterek, özellikle İzmir'deki Tahtalı Barajı'nın doluluk oranının yüzde 11,74'e düştüğünü ve bu seviyenin daha da azalabileceğini ifade etti. Ancak, şubat ayı itibarıyla yağışların artmasıyla baraj seviyelerinin yükselmesi bekleniyor.
Etkili olan kar yağışının yeraltı sularını ve toprağı besleyeceğini söyleyen Yaşar, yağışlarla birlikte atmosferden taşınan çöl tozlarının toprak için önemli mineral desteği sağladığını belirtti. Ancak asıl doyurucu yağışların şubat ayında başlayacağı ve baraj seviyelerinde iyileşme olacağı öngörülüyor.
Uzmanlar, son yılların en soğuk kışlarından biri beklenen bu dönemde, vatandaşları zorlu hava koşullarına karşı hazırlıklı olmaya çağırıyor. Şubat ayından sonra yaşanacak toparlanmayla, 2024 yılının yağışlı ve verimli geçmesi umut ediliyor.