Nijerya'nın güneyinde bulunan Edo eyaletinde, ölümcül Lassa ateşi salgını etkisini artırıyor. Edo eyaleti sağlık yetkilisi Dr. Joseph Okoeguale, eyaletin farklı bölgelerine yayılan salgında şu ana kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. 240 vakanın doğrulandığını belirten Okoeguale, halkı kemirgenlerle temastan kaçınmaları konusunda uyardı.
ÜLKE GENELİNDE 170’İ AŞKIN CAN KAYBI
Lassa ateşi, Nijerya genelinde yayılmaya devam ederken, ülke çapında bu yıl 170'ten fazla kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Nijerya hükümeti, hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere üç ilaç belirlediklerini açıkladı. Ancak salgının kontrol altına alınması için halkın farkındalığı ve önlemlere uyumu büyük önem taşıyor.
LASSA ATEŞİ NEDİR?
Lassa ateşi, ölümcül olabilen bir viral hastalık olup, 1969 yılında ilk kez Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde ortaya çıktı. Hastalık, çoğunlukla enfekte farelerin dışkısı, idrarı ve tükürüğü yoluyla bulaşıyor. Enfekte yiyeceklerin tüketilmesi ya da bu virüsle temas etmiş yüzeylerle temas hastalığın yayılmasına neden oluyor.
Virüs, insandan insana da geçebiliyor. Özellikle enfekte kişilerin kan, idrar ve diğer vücut sıvıları ile doğrudan temas, sağlık çalışanları için büyük risk oluşturuyor. Hastalığın spesifik bir aşısı bulunmamakla birlikte, Ribavirin adlı antiviral ilaç, Lassa ateşi tedavisinde etkili olabiliyor.
Yetkililer, halkı fareler ve diğer kemirgenlerle temastan kaçınmaları konusunda uyarıyor ve salgının yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına uyulmasının hayati önemde olduğunu belirtiyor.