Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Yapılan değişiklikle, liman çıkış belgesine ilişkin hükümler yeniden düzenlendi.
Yeni düzenlemeye göre, gezi, spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetlerinde bulunan özel ve ticari yatlar, gezi tekneleri, dalışa uygun deniz turizmi araçları ve diğer deniz turizmi araçlarına liman çıkış izni, Deniz Turizmi Yönetmeliği’ne uygun olarak seyir izin belgesiyle verilecek. Bu belgenin liman çıkış belgesi yerine geçeceği belirtiliyor. Ancak ticari faaliyet göstermeyen gemilere liman çıkış belgesi düzenlenmeyecek.
Denetimlerde, gemilerin asgari gemi adamı donatımına, emniyet belgelerine ve personel yeterliliğine odaklanılacak. Ayrıca, Türk bayraklı yolcu gemilerinin denize elverişlilik durumu ve yabancı bayraklı gemilerin yolcu gemisi emniyet belgelerine uygunluğu kontrol edilecek. Fazla yolcu taşıyan gemilerin seferlerine izin verilmeyecek.
Yük gemilerinde ise taşıma kapasitesi ile yüklerin uyumu denetlenecek. Liman çıkış belgesiyle ilgili denetimlerde, gemilerin can kurtarma, yangın güvenliği, seyir donanımları ve diğer belgeleri de kontrol edilecek. Uygunsuzluk tespit edilen ticari gemilere sefere çıkma izni verilmeyecek.
Ticari faaliyeti olmayan gemiler için liman çıkış belgesi düzenlenmeyecek. Liman çıkış belgesi, Türk boğazları dahil olmak üzere Marmara Denizi’nde hat izni ile sefer yapan gemiler, dökme yük gemileri, yağ, yakıt ve su tankerleri gibi taşıma yapan gemiler için 60 günlük süreyle verilecek.
Yeni inşa edilen gemiler, donatımlarını tamamladıktan sonra yazılı izinle sefere çıkabilecek. Ayrıca, hidrokarbon kaynağı arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan gemilere yönelik de bazı düzenlemeler yapılacak. Bu gemilerin açık deniz faaliyetlerine destek sağlayan diğer gemilerle sefer yapmaları, belirli güvenlik önlemleri alınarak gerçekleşecek.
Su ürünleri avcılığı da belirli koşullar altında, kıyı tesislerinde ve deniz koşullarına bağlı olarak yapılmasına izin verilecek.