Listeria salgınına neden olan peynir firması kapatıldı!

ABD’de listeria bakterisi ile bağlantılı olarak faaliyetleri durdurulan Rizo-Lopez peynir üreticisi, 2014 yılından bu yana süregelen salgının kaynağı olarak tespit edildi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, ölümcül bir listeria bakterisi ile bağlantılı olduğu tespit edilen Rizo-Lopez adlı peynir üreticisinin faaliyetlerine son verildi. 2014 yılından bu yana süregelen salgına neden olduğu kanıtlanan firmanın kapatılmasına dair karar, mahkeme tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

SALGININ ETKİLERİ VE HASTA SAYISI

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, bu listeria salgını 11 eyalette en az 26 kişiyi etkiledi ve 23 kişi hastaneye kaldırıldı. Ne yazık ki, iki kişi de yaşamını yitirdi. Ölümlü vakalardan biri 2017'de Kaliforniya’da, diğeri ise 2020'de Teksas’ta gerçekleşti. CDC, 2017 ve 2021 yıllarında bu salgını araştırmış, ancak o dönemde belirli bir markayı tespit edememişti.

GIDA GÜVENLİĞİNE YÖNELİK YENİ SORUŞTURMA

Ocak ayında Hawaii'de yetkililer, Rizo Brothers Aged Cotija adlı peynir örneğinde listeria tespit etti. Bu bulgular sonrası CDC ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yeni bir soruşturma başlattı. İlk olarak sınırlı bir geri çağırma gerçekleştirilirken, Şubat ayında bu geri çağırma ülke genelinde satılan 60'tan fazla ürünü kapsayacak şekilde genişletildi.

ADLİ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı'nın Sivil Dairesi Başkanı Brian M. Boynton, "Adalet Bakanlığı ve FDA, gıda üreticilerinin sorumluluklarını yerine getirmemesi ve müşterilerinin sağlığını riske atması durumunda yaptırım eylemlerine devam edecektir" dedi.

LİSTERİA ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Listeria, özellikle hamileler, yeni doğanlar, 65 yaş ve üzeri kişiler ile bağışıklık sistemi zayıf olan bireyleri etkileyebiliyor. CDC’ye göre, enfeksiyon belirtileri çoğu zaman kontamine gıda tüketildikten iki hafta sonra ortaya çıkıyor. Bu belirtiler arasında ateş, kas ağrısı, bulantı, yorgunluk, kusma ve ishal yer alıyor. Daha ciddi vakalarda ise baş ağrısı, sert boyun, denge kaybı ve nöbetler gibi problemler görülebiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.