LÖSANTE Yönetim Kurulundan Bakan Koca'ya: Hasta kategorisi diye bir şey yok

Sağlık Bakanlığı tarafından sadece 75 yatak ruhsatı verilmesiyle gündeme gelen LÖSANTE hastanesi ile ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Neden....

Sağlık Bakanlığı tarafından sadece 75 yatak ruhsatı verilmesiyle gündeme gelen LÖSANTE hastanesi ile ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Neden 400 yatağın 60’ı lösemili çocuklar için ayrılıyor?’ dedi. BakanKocaya yanıt veren LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, "LÖSANTE Hastanesi’nde hasta kategorisi diye bir şey yok" dedi.

2015 yılında kurulan LÖSEV’in hastanesi LÖSANTE'ye yıllardır verilmeyen ruhsata ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) parlamento muhabirleriyle konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “400 yatağın içinde niye lösemili çocuklar için 60 yatak talepte bulunuyorsunuz” diye sormuştu. Bakan Koca’nın ifadelerine yanıt veren LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, “Bu ifadeler gerçekleri yansıtmıyor” dedi.

SAĞLIK BAKANI: NEDEN 400 YATAĞIN 60’I LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN AYRILIYOR?

LÖSEV’in kurduğu 400 yataklı hastane LÖSANTE'ye Sağlık Bakanlığı tarafından sadece 75 yatak ruhsatı verilmesiyle ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Siz, 'lösemili çocuklar' diyerek, şimdi 25 ama 400'ün içinde 60 yatak ayırıp 'Devamını özel hastane gibi kullanmak istiyorum. Ben buradan gelir elde etmek istiyorum' deyip özel hastaneler yönetmeliğine tabi olmamayı göze alamazsınız. Bunun istismarına izin vermeyiz. 75 yatak izni verilen bir hastanenin niye 25 yatağı sadece lösemili çocuklar için kullanılıyor? Hani lösemili çocuklar için yapılmıştı? 400 yatağın içinde niye lösemili çocuklar için 60 yatak talepte bulunuyorsunuz? Biz denetim yaptığımızda en fazla 60 yatağın lösemili çocuklar için kullanılabileceğini görüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

LÖSANTE YÖNETİM KURULU ÜYESİ: HASTANEDE HASTA KATEGORİSİ DİYE BİR ŞEY YOK

Bakan Koca’nın ifadeleri üzerine Tükenmez Haber'den Nilay Göl'e konuşan LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, “Bakan Koca’nın ifadeleri gerçekleri yansıtmıyor. 400 yatağın 60’ını lösemili çocuklara ayırıyoruz diye bir şey belirlemiyoruz biz. Bu belirlediğimiz 400 yatağın içinde lösemili çocuklar kullanamaz diye bir şey olabilir mi? Lösemili çocuklar, yetişkinler, diğer kanser hastalığı olan çocuklar… LÖSANTE Hastanesi’nde hasta kategorisi diye bir şey yok. Olabildiğince çok lösemili çocuğu zaten yatırmaya çalışıyoruz. Ne kadar hasta varsa almaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bayrak, son olarak “Ümit ediyoruz ki LÖSANTE Hastanesi’ne ruhsat verilecek” dedi.

BAKAN KOCA’YA NESLİCAN TAY TEPKİSİ: LÖSEV’E RUHSAT VERİN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Neslican Tay’ın hayatını kaybetmesinin ardından yapmış olduğu paylaşım LÖSEV’e verilmeyen ruhsat nedeniyle tepki toplamıştı.

Bakan Koca, kişisel Twitter hesabından yaptığı Neslican Tay paylaşımında "Mücadele azmi, neşesi ve kararlılığıyla hepimize örnek olan, üç kez yendiği hastalığa karşı son savaşını kaybeden #NeslicanTay kızımızın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Sevgili Neslican’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı. Bakan Koca'nın paylaşımın ardından Twitter kullanıcıları LÖSEV'e verilmeyen ruhsatı hatırlatarak tepki gösterdi.

AKP VE MHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

“Lösemili Çocuklar Haftası” kapsamında başlatılan farkındalık kampanyası ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan araştırma önergesinin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerin oylarıyla reddedilmesi ile LÖSANTE’ye yıllardır verilmeyen ruhsat tartışmaları da yeniden gündeme gelmişti.

BAKANLIĞIN GÜNDEMİNDE YOK

Sağlık Bakanlığı kaynakları ise ruhsat konusunun bakanlık gündeminde olmadığını aktardı.

İLK YEŞİL IŞIĞI ERDOĞAN YAKMIŞTI

LÖSEV tarafından Ankara’da kurulacak hastane için ilk yeşil ışığı o dönem Başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan yaktı. Erdoğan’ın 2003 yılında Gaziosmanpaşa Lösemili Çocuklar Hastanesi ziyareti sırasında Milli Emlak Müdürlüğü’ne arazi tahsisi konusunda talimat verdiği TBMM belgelerine yansıdı.

Erdoğan’ın talimatının ardından 5 yıl işletilmeyen süreci 2008’de dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a soran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Feyzi Topuz, hastane için istenilen arazilerin farklı bakanlıklara tahsisli olduğu yanıtını aldı.

TUĞLA TUĞLA ÖRÜLDÜ

LÖSEV’in hastanesi, bürokratik süreçlerin ardından 2014’te başlatılan “Bir tuğla da sen koy” kampanyası ile tuğla tuğla örüldü.

DÖNEMİN SİYASİLERİNİN DE TEŞVİKİYLE 400 YATAKLI KOMPLEKSE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

İlk planda 100 yataklı olması planlanan hastane projesi, dönemin siyasilerinin de teşviki ile 400 yataklı bir komplekse dönüştürüldü.

BİRÇOK ALANIN KULLANIMINA İZİN YOK

2015’te tamamlanan hastaneye Sağlık Bakanlığı tarafından 75 yataklık ruhsat verildi ve diğer alanların kullanımına izin verilmedi.

BİRÇOK SERVİS DE RUHSATSIZ KALDI

Yoğun bakım servisleri, ameliyathaneler, radyoterapi ve yetişkin kemik iliği nakil servisleri de ruhsatsız kaldı.

RADYOTERAPİ CİHAZLARI DA KULLANILAMIYOR

Hastanedeki 5 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen radyoterapi ve kalp anjiyo cihazları da ruhsatsız olduğu için kullanılmadı.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE SADECE 10 YATAĞA RUHSAT VERİLDİ

80 yoğun bakım yatağının bulunduğu hastanede sadece 10 yatak için ruhsat alınabildi.

3 AMELİYATHANEYE İZİN VERİLDİ

LÖSEV Hastanesi’nde kurulan 10 teknik donanımlı ameliyathanenin sadece üçüne kullanım izni verildi.

‘HER YIL 2 BİN YENİ LÖSEMİ VAKASI ORTAYA ÇIKIYOR’

LÖSEV verilerine göre; Türkiye’de her yıl 16 yaş altında 1200-1500, toplamda 2 bin yeni lösemi vakası ortaya çıkıyor.

LÖSEV’e göre; bir yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye de cevap azalıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.