Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib: "Nasrallah, 21 günlük ateşkes teklifini kabul etmişti"

İsrail'in Lübnan'daki saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah hayatını kaybetti. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Nasrallah'ın öldürülmeden önce 21 günlük ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. Detaylar haberimizde!

İsrail'in Lübnan'da düzenlediği saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesi, bölgede büyük yankı uyandırırken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib’ten dikkat çekici bir açıklama geldi. 

Buhabib, ABD basınına verdiği demeçte, Nasrallah'ın ölümünden birkaç gün önce, 21 günlük ateşkes teklifini kabul ettiğini belirtti. Lübnan hükümetinin bu süreçte Hizbullah ile temas kurduğunu aktaran Buhabib, "Nasrallah kabul etti, evet kabul etti" dedi.

Lübnan'ın, Hizbullah'a danışarak ateşkesi onayladığını ifade eden Buhabib, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin Hizbullah ile görüşmeler yaptığını ve bu bilgiyi ABD ve Fransa yetkililerine ilettiklerini dile getirdi. ABD ve Fransa'nın da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, Joe Biden ve Emmanuel Macron’un öncülük ettiği ateşkes önerisini kabul ettiğini kendilerine bildirdiğini söyledi.

Ancak Nasrallah’ın öldürülmesiyle bu sürecin kesintiye uğradığını vurgulayan Buhabib, "Netanyahu'nun mutabık olduğunu söylediler, biz de Hizbullah'ın onayını aldık. Ancak sonrasında ne olduğunu hepiniz biliyorsunuz" dedi.

ABD ve Fransa’nın liderliğinde, geçtiğimiz ay 8 ülke ile Avrupa Birliği’nin yaptığı ortak açıklamada, İsrail-Hizbullah arasında 21 günlük geçici ateşkes çağrısı yapılmıştı. Açıklamada, 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan olayların bölgedeki gerilimi arttırdığı ve kabul edilemez bir noktaya geldiği vurgulanmıştı.

İsrail, bu çağrılara rağmen 27 Eylül Cuma günü Lübnan’ın Dahiye bölgesindeki Hizbullah karargahına saldırı düzenlemiş ve Nasrallah'ın bu saldırıda öldüğünü duyurmuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.