Lübnan’da halk sokaklarda! Hükümetin istifası isteniyor

Lübnan'da yüksek vergi oranları, hükümetin ekonomi politikaları ve iletişime getirilen yeni vergiler nedeniyle sokağa çıkan halk, Beyrut'un çeşitli nokta

Lübnan'da yüksek vergi oranları, hükümetin ekonomi politikaları ve iletişime getirilen yeni vergiler nedeniyle sokağa çıkan halk, Beyrut'un çeşitli noktalarında güvenlik güçleriyle çatıştı. Vergi oranlarının indirilmesini ve hükümetin istifasını isteyen halk, düzenlen protestolarda vergileri reddettiklerini belirtti.

Başbakan Saad el-Hariri, hükümet ortaklarına 72 saat süre tanıdığı konuşmasının ardından Beyrut'un çeşitli semtlerinde protestocular ile güvenlik güçleri çatıştı.

Cuma gecesi yapılan eylemlerde yakılan ateşlerin sıçradığı binada iki kişi hayatını kaybetti. Lübnan polisi, halka göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, en az 70 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İçişleri Bakanı Raya Hasan da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, göstericilerden, kamunun ve özel kişilerin mallarına zarar vermemelerini istedi.

Dışişleri Bakanı Cibran Basil, ülkenin içinde bulunduğu durumun yıllar içinde biriken krizler ve başarısızlıkların bir neticesi olduğunu belirterek, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ülkeyi daha kötü günlerin beklediğini söyledi.

Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi lideri ve Dışişleri Bakanı Basil, ekonomik sorunlar ve yeni vergiler nedeniyle dünden bu yana devam eden hükümet karşıtı protestoları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bir araya geldi.

Basil, başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, ülkede devam eden gösterilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'BİRİKEN KRİZLER VE BAŞARISIZLIKLARIN NETİCESİ'

"Lübnan'daki durum biriken krizler ve başarısızlıkların neticesi." diyen Basil, bir an önce gerekli tedbirlerin alınmaması halinde daha kötü günler görebileceklerini ifade etti.

Şam'da yaşayan gazeteci Hediye Levent sosyal medya hesabından "Lübnan'da Sünni, Şii, Durzi ve Hristiyan din adamları gösterilere destek vermiş. Mezhep esaslı bir anayasa ile yönetilen ve hala iç savaşın hayaletleri ile yaşayan Lübnan için çok önemli bir kare." mesajını paylaştı.

Öte yandan eylemde kadınların öne çıkması dikkat çekti. Bir kadın eylemcinin silahlı korumaya attığı tekme, sosyal medyada gündem oldu.

NE OLMUŞTU?

Hükümet, 2020 bütçe taslağında gelirleri artırabilmek için Perşembe günü ‘Voip’ olarak bilinen internet üzerinden telefon görüşmelerine günlük vergi getirileceğini duyurmuştu.

Bu karar, WhatsApp, Facebook, Messenger ve Apple’ın FaceTime uygulamaları için geçerli olacaktı. Vergi oranı da günlük 0,20 dolar olarak belirlenmişti.

Bu kararla hükümet yaklaşık 3,5 milyon Voip kullanıcısından, yıllık 250 milyon dolar gelir vergisi elde etmeyi planlıyordu. Ülkedeki iki cep telefonu şebekesi de devlete ait şirketlere bağlı. Lübnan’da telefon ücretleri bölgenin en pahalı şebekeleri arasında.

Ancak sokağa çıkanlar asıl sebebin ekonomik kriz olduğunu söylüyor. Beyrut’taki protestoculardan Abdullah “WhatsApp için burada değiliz, her şey için, yakıt, gıda, ekmek hepsini protesto için buradayız” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.