M Çiçeği Virüsü Nijerya'da Yayılıyor: NCDC Müdahale ve Aşılama Planlarını Açıkladı

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi, yıl başından bu yana 39 M çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. Can kaybı yaşanmazken, yüksek riskli gruplar için 10 bin doz Jynneos aşısı bekleniyor. M çiçeği virüsü, kemirgenlerden ve enfekte bireylerden bulaşabiliyor.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) Direktörü Jide İdris, ülkede M çiçeği virüsü vakalarına dair gazetecilere önemli bilgiler verdi. İdris, yıl başından bu yana farklı eyaletlerde 39 M çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. Ülkede bu virüs nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadığını vurgulayan İdris, NCDC'nin M çiçeği virüsüne müdahale çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Ayrıca, yüksek risk grupları için aşılama planları olduğunu aktaran İdris, Nijerya'nın 10 bin doz Jynneos aşısı almayı beklediğini ifade etti. Nijerya hükümeti, M çiçeği hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla uluslararası yolcular için sağlık beyanı formu hazırlamış durumda.

Afrika Birliği, kıtada hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı halk sağlığı için acil durum ilan etti. M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine dokunmak ve bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabiliyor.

Virüs bulaştıktan sonra ilk belirtiler 5 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkabiliyor. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar yer alıyor. Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi genellikle antiviral ilaçlarla yapılıyor ve vakaların çoğu hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında "maymun çiçeği hastalığı" olarak bilinen durumu, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak yeniden adlandırmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.