Maaş zammını eleştirdi, tazminatsız işten atıldı: AYM, işçiye hak verdi

Maaş zammından memnun olmayan bir işçinin yöneticilerine gönderdiği e-postayla ifade ettiği rahatsızlık, iş akdinin tazminatsız feshiyle sonuçlandı. İşçi, bu karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve mahkeme, işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), maaşına yapılan zam oranından memnun kalmayan bir işçinin, yöneticilerine gönderdiği e-posta nedeniyle işten çıkarılmasının ardından yaptığı bireysel başvuruda önemli bir karara imza attı. Olayda, Serap Aslan A. adlı işçi, maaşına yapılan yüzde 5,3’lük zammı yeterli bulmadığını belirterek iş yerindeki yöneticilerine bir e-posta gönderdi. Mesajında, "Bu oranı kim belirlediyse aralarında paylaşsınlar" ifadelerini kullanan Aslan, bu e-posta nedeniyle iş akdinin feshedildiğini öğrenince durumu yargıya taşıdı.

Yerel mahkeme, Aslan'ın kullandığı ifadelerin işverenin onuruna zarar verebileceği gerekçesiyle iş akdinin feshinin haklı olduğuna karar vererek işçinin kıdem ve ihbar tazminatı taleplerini reddetti. Ancak, Aslan, kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı ve burada önemli bir sonuç elde etti.

AYM, işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek yerel mahkemenin yeterli gerekçe sunmadığını belirtti. Karar, ifade özgürlüğünün bir toplumun demokratik temel unsurlarından biri olduğunu vurgularken, işverenin hakları ile işçinin ifade özgürlüğü arasında adil bir dengenin kurulmadığını ifade etti. Bu karar neticesinde Serap Aslan A.'ya 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi ve dava yeniden görülmek üzere Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne geri gönderildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.