Macaristan ile AB Arasındaki Vize Krizi: Gerilim Tırmanıyor

AB ile Macaristan arasındaki gerilim, Budapeşte'nin Rus vatandaşlarına yönelik vize kısıtlamalarını hafifletme iddialarıyla tırmanıyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Moskova ziyareti sonrası başlayan tartışmalar, 28 Ağustos'taki AB dışişleri bakanları toplantısının gündeminde olacak.

Ruslara vize kolaylığı meselesi, Avrupa Birliği (AB) ile Macaristan arasındaki gerilimi artırıyor. 

Bu gerilim, Macaristan'ın Rus vatandaşlarına yönelik Schengen vizesi kısıtlamalarını hafifleteceği yönündeki iddiaların ortaya çıkmasının ardından yükseldi. 

Anlaşmazlık, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Macaristan’ın AB dönem başkanlığını üstlenmesinin hemen ardından Moskova'ya gerçekleştirdiği tartışmalı ziyaretle daha da derinleşti. Bu ziyaret, mevcut AB-Macaristan ilişkilerini daha da gergin hale getirdi.

AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Rus ve Belarus vatandaşlarının AB içinde daha kolay seyahat etmelerini sağladığı öne sürülen "Ulusal Kart" programı hakkında Macaristan'dan açıklama talep etmişti. Macaristan'ın bu talebe yanıt vermesi için tanınan süre dün sona erdi, ancak henüz bir geri dönüş yapılmadı.

Bu konunun, 28 Ağustos'ta Brüksel’de gerçekleştirilecek AB dışişleri bakanları toplantısının ana gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. Toplantı, mevcut gerginlikler nedeniyle Macaristan'dan Belçika’ya kaydırıldı.

Vladimir Putin'in yakın müttefiki olan Orban, ayrıca Ukrayna'ya askeri ve mali destek ile AB üyelik müzakereleri konularında da Avrupa Birliği ile görüş ayrılıkları yaşamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.