Maden faciasında ölen işçiler gözyaşlarıyla anıldı

Amasra'daki Türkiye Taşkömürü Kurumu maden ocağında, 14 Ekim 2022'de yaşanan patlamada hayatını kaybeden 43 madenci, facianın 2. yıl dönümünde anıldı.

Amasra'daki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında, 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen patlama, 43 madencinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Facianın 2. yıl dönümünde, yaşamını yitiren işçiler gözyaşlarıyla anıldı. Madenci yakınları, mezarlara giderek yakınları ve faciada kaybedilen işçiler için dualar etti.

Maden ocağında üretim işçisi olarak 2015'te KPSS ile göreve başlayan Murat Ergin’in geride eşi ve iki çocuğu kaldı. Kurucaşile ilçesi Şeyhler köyündeki mezarlığa giden Murat Ergin'in 2008'de aynı ocaktan emekli olan ağabeyi Mustafa Ergin, gözyaşlarına boğuldu. Zamanın hızla geçtiğini belirten Mustafa Ergin, "Aynı dün gibi acılarımız taptaze. Bu yara hiçbir zaman geçmez. Yaşam devam ediyor ama bu acıya katlanmak zorundayız. Keşke böyle bir acı yaşanmasaydı. Hayatlarını kaybeden madencilerimizin mekanları cennet olsun. Hepsi ekmeğinin peşindeydi. Maden ocağında insanlar birbirleriyle dosttur, ancak bu patlama onları bizden kopardı. Zaman geçse de özlem ve burukluk dinmeyecek. Canı, kanı kaybetmek büyük bir yara bırakıyor" dedi.

Kuyu Başında Tören

Faciada yaşamını yitiren 43 madenci için kuyu başında bir anma programı düzenlendi. Törene Bartın Valisi Nurtaç Arslan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, madenciler ve yaşamını yitiren işçilerin yakınları katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anmada, faciada ölen madenciler için dualar edildi. Tören sonunda, protokol üyeleri madenci heykelinin önüne konulan 43 baretin yanına kırmızı karanfil bıraktı.

"PATLAMADAN YARALI KURTULDUM"

Patlamadan yaralı olarak kurtulan ve 6 gün hastanede yattıktan sonra sağlığına kavuşup madende çalışmaya devam eden Umut Güneş, "Facianın üzerinden 2 yıl geçti. Her zaman acı içindeyiz. Üzgünüz, keşke böyle bir şey olmasaydı. Patlamadan yaralı kurtuldum ama Allah bir daha acı göstermesin. Ekmek için çalışıyoruz, çocuklarımız için buradayız. Patlamadan sonra tekrar burada çalışmak kolay olmuyor ama aşımız için buradayız" diye konuştu.

"BU OLAYDAN ÇIKARACAĞIMIZ DERSLER VAR"

Bartın Valisi Nurtaç Arslan da, "2 yıl önce maalesef Amasra ocağımızda patlamada 43 madencimizi kaybettik. Acımız hala büyük. Tüm madencilerimizin mekanları cennet olsun. Bu olaydan dersler çıkarılması gerektiğini biliyoruz ve gelecekte bu tür olayların olmaması için üzerimize düşen görevler var. Yaralananlara acil şifalar, vefat edenlerin ailelerine sabırlar diliyorum. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın" dedi.

"MADENCİLERİMİZ SADECE KÖMÜR ÇIKARIYOR, İNSAN CANI DA KURTARIYOR"

Anma törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, göz göre göre felaketin geldiğini ifade ederek, "Zonguldak ve Bartın maden facialarıyla tanınan yerler. Teknoloji gelişmesine rağmen yeterli önlem alınmadı. Bu felaketin gerçekleşmemesi için dikkatli olunması gerektiğini biliyoruz. Madencilerimizin sesi olmak, biz siyasetçiler için en önemli görevdir. Madencilerimiz yalnızca kömür çıkarmakla kalmayıp, doğal afetlerde can kurtaran da insanlardır. Onlara minnettarız" dedi.

"2 YIL GEÇTİ, ACIMIZ HALA TAZE"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ise, "2 yıl önce Amasra ocağında feci bir facia yaşadık. 43 madencimizi kaybettik. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Bu olayın yargı ve idari sonuçları var. Bizler, yargı süreçlerini takip ediyoruz ve bu işte kusuru olanların ceza almasını istiyoruz. Amasra ocağında yakında kömür üretimine geçilecek. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Hayatını kaybeden madencilerin ailelerine sabırlar diliyorum" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.