Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel, işbaşı yapamıyor!

Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleşen maden faciasını protesto eden madenciyi tekmeleyen dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel kalem müdürü yardımcısı Yusuf Yerkel, tepkiler sebebiyle Almanya’da işbaşı yapamıyor.

8 yıl önce 301 işçinin öldüğü Soma maden faciası sırasında protesto eden Erdal Kocabıyık isimli madenciyi tekmeleyerek büyük tepki çeken dönemin başbakanı Erdoğan’ın özel kalem müdürü yardımcısı Yusuf Yerkel’in Almanya’ya 6000 euro net maaşla (yaklaşık 93 bin TL) Almanya’nın Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticaret Ataşesi olarak atanmasına tepkiler büyüyor.

Sözcü’den Ali Güven’in haberine göre, maaşını Türkiye’nin ödeyeceği Yerkel’in işe başlaması konusunda yerel dernekler geri adım atmıyor, Yerkel işbaşı yapamıyor.

'Geri alırsın- almazsın savaşı'

Yerkel’in atanma kararını veren Ankara’nın bir işe başlama tarihi belirlediği belirtiliyor. Ankara, tepkilere rağmen geri adım atmazken, işe başlama tarihi netleşmiyor. Yerkel’in 15 Şubat ya da 1 Mart’ta işe başlayabileceği ancak çeşitli bürokratik işlemlere ve sağlık kontrolleri nedeniyle, bir süre izin aldığı belirtiliyor. Göreve başlamanın, çeşitli gerekçelerle uzatılmasına, uluslararası boyut kazanan tepkilerin neden olduğu sanılırken, perde arkasında büyük bir “geri alırsın- almazsın savaşı” yaşanıyor.

'Bu insanlık düşmanını istenmeyen kişi ilan ediyoruz'

Alman basınının “Treter” (Tekmeci) lakabını taktığı Yusuf Yerkel’e karşı düzenli eylem kararı alındı. 16 Şubat Çarşamba günü saat 16.00’da Türk dernekleri, işçi kuruluşları, sendikalar yine Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu önünde “Persona non grata- istenmeyen adam” eylemi yapacak. Dernekler, “Görevini üstlenmiş olan Yerkel’i istemiyoruz. Bu insanlık düşmanını istenmeyen kişi ilan ediyoruz” açıklaması yaptı.

Başlama tarihini geciktiriyor

Türk derneklerinin sürekli eylem kararı ve Almanya nezdindeki baskıları, başlama tarihini geciktiriyor. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın, Elçi ya da Başkonsolos statüsünde olmadığı için Yerkel’i reddetme hakkı bulunmuyor.

Türkiye’nin, Yerkel’in işe başlamasını Almanya’ya tek taraflı “akreditdasyon bilgisi” ile bildirmesi gerekiyor. Tepkiler nedeniyle, bildirim “işe resmen başlama” tarihinden sonraya bırakıldı. Eski Ticaret Ateşesi, geçen hafta sonunda odasını boşalttı. Şu anda Ticaret Ataşeliği boş kaldı.

'Yerkel, istenmeyen kişi' eylemi'

“Yerkel, istenmeyen kişi” eylemine çeşitli Alevi örgütleri, CHP bölge teşkilatı, Beşiktaş Halkın Takımı derneği, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Halk Dernekleri, Sol Parti, ATIYAB işadamları derneği, çeşitli Halkevleri ve Frankfurt’taki göçmen örgütleri katılıyor.

Ayrıca, Alman Sendikalar Birliği (DGB) ile dünyanın en büyük sendikası IG Metall eyleme destek vereceğini duyurdu. Eylemin destekçileri arasında Hessen Eyaleti’ndeki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Partili milletvekilleri de var.

Ortalama maaşı 10 bin Euro’ya yaklaşacak

Yerdeki işçiyi tekmeledikten sonra rapor alan Yusuf Yerkel’in 6 bin euroluk maaşı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenecek. Yerkel’in emeklilik primleri ve diğer sosyal-yan haklarını da Türkiye’den karşılamasıyla ortalama maaşı 10 bin Euro’ya yaklaşacak.

Sağlık masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Türkiye’de örneğin standart tedavi 300 TL ise, Almanya’da bu 300 Euro olacak. 500 bin Euro’ya kadar olan ameliyat ve bakım masrafları da SGK üstlenecek.

Türkiye’de tedavisi mümkün olmayan hastalık olursa, bedeli milyon Euro’yu bulsa bile bunu SGK ödeyecek. Yerkel, görev süresi bitince Almanya’dan istediği eşyayı ve otomobili gümrüksüz götürebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.