Mahfi Eğilmez: Ekonomik Çözümler İçin Sosyal Yapı Olmazsa Olmaz

IMF'nin Türkiye raporunda, Haziran 2023'ten bu yana atılan adımlar övgüyle karşılanırken, daha sıkı önlemler önerildi. İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, geçmiş enflasyonla ücret artışlarının belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, sosyal gerilimi artıracak politikaların sonuçsuz kalacağını ifade etti.

Dün gece Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye raporunun basın bülteni yayımlandı. İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, raporda öne çıkan noktalara dikkat çekerek bazı eleştirel sorular ortaya koydu. Eğilmez, IMF’nin Haziran 2023’ten itibaren atılan adımları övgüyle karşıladığını hatırlatırken, daha sıkı önlemler alınmasının önerildiğini belirtti.

Eğilmez, IMF’nin "ücretlilere yapılacak zamların geçmiş enflasyona göre değil, gelecekte beklenen enflasyona göre yapılması" önerisine şu soruları yöneltti: 

"Peki ama geçmişteki enflasyonu kim yaşadı? Ücretliler, artan yaşam pahalılığı karşısında sürekli geriye gitmekte değil mi? Geçmişin tazminatını onlara ödemek gerekmiyor mu?"

IMF’nin görev tanımını eleştirirken, "IMF'nin görevi elbette ki bir ülkenin sosyal ve siyasal yapısıyla ilgili önerilerde bulunmak değil. Görevleri ekonomik alanda sınırlıdır. Bu nedenle IMF'nin yapısal uyum önerileri ile benim önerdiğim yapısal reformlar arasında büyük farklar bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Ekonomide istediğiniz önlemleri alabilirsiniz; kalıcı çözümler ancak doğru bir sosyal, siyasal ve ekonomik çerçeve içinde geliştirilebilir" dedi. Eğilmez, sözlerine şöyle devam etti:

"Ücretleri enflasyon oranında artırmamak, sadece sosyal gerilimi artırır. Vergisini ödemeyen, kayıt dışına çıkan ve bu yolla elde ettiği geliri lüks otomobillerle, evlerle sergileyen bireylerin kayıt dışı varlıklarını servet beyanı aracılığıyla yakalayıp vergilendirmek yerine, yoksullukla mücadele eden ücretlilere düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.