Dün gece Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye raporunun basın bülteni yayımlandı. İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, raporda öne çıkan noktalara dikkat çekerek bazı eleştirel sorular ortaya koydu. Eğilmez, IMF’nin Haziran 2023’ten itibaren atılan adımları övgüyle karşıladığını hatırlatırken, daha sıkı önlemler alınmasının önerildiğini belirtti.
Eğilmez, IMF’nin "ücretlilere yapılacak zamların geçmiş enflasyona göre değil, gelecekte beklenen enflasyona göre yapılması" önerisine şu soruları yöneltti:
"Peki ama geçmişteki enflasyonu kim yaşadı? Ücretliler, artan yaşam pahalılığı karşısında sürekli geriye gitmekte değil mi? Geçmişin tazminatını onlara ödemek gerekmiyor mu?"
IMF’nin görev tanımını eleştirirken, "IMF'nin görevi elbette ki bir ülkenin sosyal ve siyasal yapısıyla ilgili önerilerde bulunmak değil. Görevleri ekonomik alanda sınırlıdır. Bu nedenle IMF'nin yapısal uyum önerileri ile benim önerdiğim yapısal reformlar arasında büyük farklar bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Ekonomide istediğiniz önlemleri alabilirsiniz; kalıcı çözümler ancak doğru bir sosyal, siyasal ve ekonomik çerçeve içinde geliştirilebilir" dedi. Eğilmez, sözlerine şöyle devam etti:
"Ücretleri enflasyon oranında artırmamak, sadece sosyal gerilimi artırır. Vergisini ödemeyen, kayıt dışına çıkan ve bu yolla elde ettiği geliri lüks otomobillerle, evlerle sergileyen bireylerin kayıt dışı varlıklarını servet beyanı aracılığıyla yakalayıp vergilendirmek yerine, yoksullukla mücadele eden ücretlilere düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez."