İktisatçı Mahfi Eğilmez, IMF'nin enflasyonu artırabileceği gerekçesiyle asgari ücrette yüksek zam yapılmaması gerektiği yönündeki açıklamasına katılmadığını belirtti. Eğilmez, "Kaybedilmiş bir gelir var; 100 liralık satın alma gücü 50'ye düştü. Kaybolan satın alma gücünün geri verilmesi lazım" dedi.
Eğilmez, son ekonomik gelişmeleri değerlendirmek üzere CNBC-e'de katıldığı canlı yayında, Türkiye'nin BRICS üyeliğine de değindi. Türkiye'nin BRICS içinde yer almasının askeri birliktelik açısından sorunlu olabileceğini, ancak ekonomik birliğe katılmanın faydalı olabileceğini ifade etti. Eğilmez, "Avrupa ile ticaretimiz dengeli, bu tarafta hep eksideyiz" dedi.
"HALK İKNA OLMADI"
Eğilmez, enflasyona dair toplumda oluşturulması gereken beklentinin henüz sağlanamadığını şu şekilde açıkladı: "Birçok adım atıldı; faizler yükseltildi, mecburi karşılıklarla düzenlemeler yapıldı. Ancak beklentileri değiştiremedik. Toplum, enflasyonun düşeceğine dair bir beklenti içine girmedi. OVP hedefi yüzde 17,5, piyasa 12 ay içinde yüzde 24 bekliyor, gerçek sektör yüzde 40-45, hanehalkları ise yüzde 74-75 enflasyon öngörüyor. Hanehalklarının fiyatları etkileyebilmesi için, enflasyonun yüksek olacağını düşündükleri için ucuz gördükleri şampuanı daha çok talep edecekler. Beklentiler değişmedi ve bu kalıcılık riski taşıyor. Geleceğe yönelik beklentilerin değişmesi lazım; 2001'de yaptığımız gibi yapısal reformlarla insanların beklentilerini değiştirmemiz gerekiyor. Bugün ise beklenti değiştirici bir adım atmamız söz konusu değil."
IMF'NİN ASGARİ ÜCRET YORUMLARI
Dünya Para Fonu (IMF), Türkiye'nin 2025 yılı asgari ücret tutarının belirlenmesinde yüksek zam yapılmaması uyarısında bulunmuştu.