Mahfi Eğilmez o tarihi duyurdu: "Faiz indirimi gelebilir"

Deneyimli iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye'de faiz indirimi için Ekim ayına dikkat çekti. Eğilmez, enflasyonun Eylül ayında yüzde 40'ın altına düşmesi durumunda Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelebileceğini öne sürdü.

Deneyimli iktisatçı ve Hazine eski müsteşarlarından Mahfi Eğilmez, faiz indirimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Eğilmez, eylül ayında enflasyonun yüzde 40'ın altına düşmesi durumunda Merkez Bankası'nın faiz indiriminin gündeme alabileceğini ifade etti. Özellikle ekonomik büyümenin yavaşlamaya başlaması halinde, faiz indiriminin uygun olabileceğini belirten Eğilmez, bu sürecin kademeli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

CNBC-e'deki değerlendirmesinde ABD enflasyon verilerine de değinen Eğilmez, ABD'de enflasyonun kontrol altında olduğunu ve stagflasyon tehlikesi görmediğini söyledi. Ayrıca, yüzde 0,25'lik bir faiz indiriminin makul olduğunu dile getirdi.

Eğilmez, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında da eleştirilerde bulundu. OVP'nin ilkesel olarak yapısal reformlarla uyumlu olmadığını ve özellikle hukuk, yargı bağımsızlığı ile demokrasinin iyileştirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Tahminlerin tutarlılığı konusunda eksiklikler olduğunu da sözlerine ekledi.

Orta gelir tuzağına da dikkat çeken Eğilmez, Türkiye'nin yıllardır kişi başı gelirde 8-9 bin dolar seviyelerinde gidip geldiğini ve bu tuzaktan çıkılamadığını belirtti. OVP'de 2027'de kişi başı gelirin 20 bin 420 dolara ulaşacağı öngörüsüne şüpheyle yaklaşan Eğilmez, dolar kurunun baskılanmasıyla bu hedefe ulaşmanın gerçekçi olmadığını ifade etti. Ekonomide durgunluk sinyallerine dikkat çeken Eğilmez, ekim ayına işaret ederek, enflasyonun eylül ayında yüzde 40'ın altına inmesi halinde faiz indiriminin gündeme gelebileceğini yineledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.