Mahfi Eğilmez TÜİK'e şeffaflık çağrısında bulundu: "Fiyatları açıklayın kurtulun"

Hazine eski Müsteşarı ve İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) madde fiyatlarını kamuoyuyla paylaşmamasına yönelik eleştirilerini dile getirerek, kurumun bu konuda daha şeffaf olması gerektiğini vurguladı.

Hazine eski Müsteşarı ve İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) madde fiyatlarını kamuoyuyla paylaşmamasına yönelik eleştirilerini dile getirerek, kurumun bu konuda daha şeffaf olması gerektiğini vurguladı. Eğilmez, "Eğer tartışmaları sonlandırmak istiyorsanız, fiyatları açıklamanız ve doğru yaptığınızı bizlere göstermeniz gerekiyor" dedi.

CNBC-e'de yayınlanan Son Baskı programında ekonomik gelişmeleri değerlendiren Eğilmez, TÜİK'in madde fiyatlarıyla ilgili açıklama yapmamasına ilişkin eleştirilere yanıt verdi. Eğilmez, "TÜİK'in bu konudaki açıklamaları beni tatmin etmiyor. Daha önce 2022'nin nisan ayına kadar bu veriler yayımlanıyordu, ancak sonra durduruldu. Bu kadar çok tartışma varken ısrar etmenin anlamı yok. Fiyatları açıklamak ve bu tartışmaları sona erdirmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

EDİTÖR KONTROLÜ ÖNERİSİ

Mahfi Eğilmez, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamalarında matematiksel ve dil hataları olduğunu belirterek, kurumun mutlaka açıklamalarını editör kontrolünden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Eğilmez, "Bu şekilde hem yanlışlıkların önüne geçilir hem de tartışmaların azalmasına katkı sağlanmış olur" şeklinde konuştu.

"FİRMALAR FİYAT ARTIRMAKTA HAKLI"

Mahfi Eğilmez, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın "Şirket karlarına bağlı olarak fahiş fiyat artışları olduğu" açıklamasına yönelik olarak, "Açıklanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasında bir fark olduğunu düşünüyoruz. Eğer enflasyon yüzde 120 ise ve şirketler buna göre fiyatları artırıyorsa, bunun haksızlık olmadığını düşünüyorum" şeklinde değerlendirme yaptı.

İşsizlik oranının Mayıs ayında yüzde 8,4'e gerilemesini de yorumlayan Eğilmez, "Enflasyonun düşmesi için ekonominin soğuması gerektiğini, ancak sanayi üretiminde bir çöküş olmadığı için enflasyonun baz etkisi dışında düşmesinin zor göründüğünü" belirtti.

"ASGARİ ÜCRETİ ARTIRMAMAK YANLIŞ"

Mahfi Eğilmez, asgari ücret artışı taleplerini değerlendirirken, "Enflasyonu kontrol altına almak için asgari ücretin artırılmaması doğru bir yaklaşım değildir. Asgari ücret, en azından açlık sınırının altında kalmamalıdır. Bu konuda kamu israfının azaltılması ve gelir kaçakçılarının vergilendirilmesi gibi önlemler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.