Mahfi Eğilmez'den 'faiz indirimi' için tarih

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye'deki ve global düzeydeki merkez bankalarının faiz kararlarını kapsamlı bir şekilde inceledi. Eğilmez, bu kararların ekonomik etkilerini ve arka plandaki dinamikleri detaylandırarak TCMB'nin mevcut faiz politikası üzerine de görüşlerini paylaştı.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, "Faiz İndiriminin Zamanlaması" konulu açıklamasında, ABD, Avrupa ve Türkiye'deki Merkez Bankaları'nın faiz politikalarını değerlendirerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz stratejisi hakkında görüşlerini aktardı.

Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimi sürecinde etkili olacak faktörleri belirtti ve bu indirimin ne zaman gerçekleşebileceği üzerine bir analiz sundu.

Eğilmez'e göre, TCMB'nin faiz oranlarını yüksek tutma süresi, Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına bağlı. Ekonomik büyümenin bu dönemdeki performansı, faiz indirimi için daha kesin bir zamanlamanın ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

29 Kasım 2024'te açıklanacak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerinin ardından TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 26 Aralık'taki toplantısına dikkat çekerek, belirli bir senaryoyu da gündeme getirdi:

"Bu toplantıdan önce TCMB’nin politika faizini indirmesi için öncü göstergelere göre üçüncü çeyrek büyümesinin sıfıra, dördüncü çeyrek beklentisinin eksiye (küçülmeye) doğru gittiği kanısına varması ve siyasetçinin de aynı düşüncede olması gerekir diye düşünüyorum."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.