Mahfi Eğilmez'den Önemli Açıklama: Faiz İndirimi İçin Tarih Belirtti

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimine ne zaman ve hangi şartlar altında gideceğine dair tarih verdi. Eğilmez, bu konuda 3. çeyrek büyüme oranlarının doğrudan etkili olduğunu vurguladı.

Mahfi Eğilmez, blogunda yayımladığı "Faiz İndiriminin Zamanlaması" başlıklı yazısında, başta ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen haftaki faiz kararlarını değerlendirdi. Eğilmez, TCMB’nin faiz indirimi sürecinde hangi faktörlerin etkili olduğunu ve olası tarihleri ele aldı.

Eğilmez, Türkiye'de enflasyonun diğer ülkelere göre çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin 50 yıldır ortalama yüzde 38 enflasyonla mücadele ettiğini belirterek, dövize bağımlı ekonomik yapıyı ve bir yıl içinde ödenmesi gereken dış yükümlülüklerin fazlalığını ciddi sorunlar olarak gösterdi.

Eğilmez, borcun çevrilmesinin ekonomiyi uzun vadede zorladığını ve kayıt dışı ekonomi ile kara para aklama gibi unsurların enflasyonu artırdığını ifade etti. Bu durumun toplumda geleceğe dair kötümser bir hava yarattığını vurguladı.

TCMB'nin faiz oranlarını ne kadar süre yüksek tutacağı konusunda 3. çeyrek büyüme oranlarının belirleyici olacağını söyleyen Eğilmez, 29 Kasım 2024’te açıklanacak GSYH verilerinin ardından, 26 Aralık'taki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine gidilebileceği senaryosunu değerlendirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.